Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Jocs, sopes de lletres i dibuixos: l’hospital Vall d’Hebron envia medicaments amb missatge als nens
  • CA

El Servei de Farmàcia de l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron va començar el març a enviar la medicació als pacients pediàtrics per evitar el desplaçament de les famílies al centre i així reduir el risc de contagis durant la pandèmia de coronavirus i en plena crida al confinament a casa. Els residents de Farmàcia han tingut la idea d’humanitzar l’atenció a les nenes i nens amb missatges encoratjadors i entreteniments, com mots encreuats, sopes de lletres o dibuixos per pintar, que posen dins de les capses dels medicaments. “Ha estat la manera de vincular-nos amb els infants i les famílies i de dir-los que no estan sols”, afirma Maria Josep Cabañas, del Servei de Farmàcia de l’Hospital Infantil i Hospital de la Dona.

El grup de joves residents del Servei de Farmàcia ha posat el seu granet de sorra en el confinament. Els graduats que s’estan especialitzant en aquest servei, encarregat de dispensar als pacients que no estan ingressats la medicació d’ús hospitalari, han volgut apropar-se a aquests infants que pateixen un càncer, que han rebut un trasplantament o que tenen altres malalties i que es troben confinats a casa.

‘Aquests dies ho estàs fent molt bé! Si ens quedem a casa ho aconseguirem’ o ‘Vols formar part de l’equip dels valents?’ són alguns dels missatges que llegeixen aquests infants, que també s’han trobat amb els mateixos dibuixos que il·lustren les parets de l’Hospital Infantil o passatemps com sopes de lletres i endevinalles.

Alguns des missatges que reben els nens pacients de l'hospital Vall d'Hebron amb la medicació que els envien / ACN

Alguns des missatges que reben els nens pacients de l’hospital Vall d’Hebron amb la medicació que els envien / ACN

“L’equip de residents sempre ha estat molt compromès i ara més que mai. N’estem molt orgullosos”, elogia Cabañas. Des que es va posar en marxa la iniciativa, el 24 de març, i fins a mitjan abril, més de 400 infants d’arreu de Catalunya han rebut el paquet amb la medicació i el missatge sorpresa. “Quan truquem per preguntar si han rebut la medicació correctament, veiem que les famílies estan molt satisfetes”, diu Cabañas.

Els pacients i les famílies recollien els medicaments al Servei de Farmàcia, habitualment després de la visita mèdica. Amb la pandèmia de coronavirus, però, haver-se de desplaçar a l’hospital suposa un risc de contagi que en la mesura del possible s’ha d’evitar en infants que en alguns casos es troben immunodeprimits.

Per a les famílies, a més, desplaçar-se durant el confinament també suposa “un inconvenient”, assenyala Cabañas. “Com a hospital de referència, atenem infants de tot Catalunya. En alguns casos el desplaçament pot ser molt llarg. Amb aquesta iniciativa crec que hem solucionat el problema, ens hem apropat al pacient i hem continuat donant una atenció de qualitat”, destaca.

Cabañas ressalta que l’atenció farmacèutica de l’Hospital Infantil posa en el seu centre “l’infant i la família, no només la seva patologia, així com les circumstàncies que els envolten”. En aquest nou context marcat per la covid-19, s’han “adaptat” a la situació per “continuar humanitzant aquesta atenció”. “No fer el servei presencialment no ha de ser un impediment per poder arribar a les famílies. Volem dir-los que els sanitaris els continuem acompanyant com si vinguessin a l’hospital”, remarca.

Els medicaments també s’envien a alguns pacients adults. Cabañas assenyala que el Servei de Farmàcia atén un grup molt nombrós de pacients i que estan enviant la medicació a aquells que tenen més dificultats per traslladar-se a l’hospital.

Aquesta farmacèutica creu que alguns dels canvis que ha implicat la pandèmia de la malaltia covid-19 “es quedaran”. “És una època molt estressant per als professionals sanitaris però també és una oportunitat per repensar com fem la feina i com la podem millorar”, reivindica.

Més notícies
Afrontar la Covid-19 sense desatendre el càncer: el repte de l’hospital Vall d’Hebron
Notícia: Afrontar la Covid-19 sense desatendre el càncer: el repte de l’hospital Vall d’Hebron
Comparteix
El gran hospital barceloní participa en un projecte europeu per adaptar els tractaments oncològics a la nova situació
L’OMS lloa l’Hospital Vall d’Hebron per la seva bona gestió del coronavirus
Notícia: L’OMS lloa l’Hospital Vall d’Hebron per la seva bona gestió del coronavirus
Comparteix
“És impressionant com us heu avançat al que anava a passar", ha afirmat el Dr. Bruce Aylward
Vall d’Hebron i Clínic participen en un assaig per pacients greus de coronavirus
Notícia: Vall d’Hebron i Clínic participen en un assaig per pacients greus de coronavirus
Comparteix
Dades preliminars d'un estudi més simple dut a terme a la Xina són encoratjadores
Urgències de l'hospital Vall d'Hebron, on hi ha ingressats casos de coronavirus / Adrià Lizanda
La Vall d’Hebron ja dedica el 90% dels seus recursos al coronavirus
Notícia: La Vall d’Hebron ja dedica el 90% dels seus recursos al coronavirus
Comparteix
Vergés apunta que el sistema sanitari estarà en tensió durant moltes setmanes quan baixi la corba del coronavirus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa