Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Investigadors de Barcelona dissenyen el “primer xip” en codi obert de l’Estat

El Barcelona Supercomputing Center ha desenvolupat el “primer xip” basat en codi obert dissenyat íntegrament a Espanya, han informat aquest dissabte fonts del centre a Europa Press. Segons ha avançat ‘La Vanguardia’, se l’ha batejat com a ‘Lagarto’ i l’ha dissenyat un equip del BSC-CNS coordinat per l’investigador Miquel Moretó, a partir d’un primer model que dos membres de l’equip van desenvolupar a l’Instituto Politécnico Nacional de Mèxic.

‘Lagarto’ és un prototip amb el qual BSC-CNS continuarà treballant per conèixer com funcionen els xips, que ara mateix controlen exclusivament les grans corporacions que els fabriquen. El director del BSC-CNS, Mateo Valero, ha remarcat al importància d’aquest primer pas: “Com no tenim accés a les instruccions del maquinari, no podem modificar-lo ni saber què hi ha. Ens poden estar controlant, enviant informació sobre el que fem sense que ens assabentem”.

Una revolució digital

Un xip en maquinari obert o codi lliure, explica el BSC-CNS, és el primer pas d’una “autèntica revolució” digital, l’objectiu del qual és que usuaris i empreses coneguin com funcionen i què contenen els dispositius que fan servir. El dispositiu ha estat dissenyat a Barcelona, però produït físicament a una fàbrica de Taiwan, perquè cap empresa a Espanya era capaç d’assemblar un xip amb les característiques de ‘Lagarto’.

No està pensant per formar part de cap dispositiu tecnològic, sinó que és el “embrió d’un xip” que a mitjà termini preveuen posar a la disposició d’agents europeus per evitar continuar depenent tecnològicament dels Estats Units.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa