El Departament de Gestió i Protecció dels Animals i la Guàrdia Urbana de Barcelona han intervingut 37 gats i un conill a una persona amb el trastorn psiquiàtric de la síndrome de Noè, que fa que s’acumulin animals a casa en males condicions, sense donar-los les cures necessàries i generant conflictes de convivència i afectació a la salut pública. La intervenció es va produir per ordre judicial d’entrada al domicili, situat a Ciutat Vella.

Des del 2012, el consistori ha intervingut 1.279 animals derivats d’aquest tipus de problemes: 586 gats, 422 gossos i 271 d’altres espècies. D’aquests, 300 corresponen al 2021. La persona es negava a esterilitzar els animals, cosa que comportava una cria incontrolada reiterada. Tots ells han estat traslladats al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia, on els veterinaris treballen per restituir-ne la salut i socialització, amb l’objectiu de trobar una adopció adient.

El perfil de les persones que pateixen la síndrome de Noè és el d’una dona d’entre 50 i 70 anys. Habitualment es neguen a rebre suport sociosanitari i els animals pateixen malalties congènites, parasitàries, de cria no controlada i problemes de socialització, tot i que no estan desatesos en l’alimentació. L’últim que fan els seus tenidors és deixar d’alimentar-los, tot i l’esforç econòmic que això suposa. Els habitatges solen fer molta pudor per les defecacions dels animals, i aquesta és la manera de detectar casos d’acumulació.

Nou comentari