Instituto Coordenadas demana que les farmàcies facin els tests del coronavirus

Els analistes recorden que les farmàcies són la "primera línia del front sanitari"

Si es fessin 100 tests de Covid-19 en cadascuna de les 22.109 oficines de farmàcia comunitària que hi ha a Espanya se superarien els 2 milions de test diaris, arribant als 12.000.000 en una setmana, la qual cosa suposaria controlar a tota la població espanyola en un termini d’entre 5 i 6 setmanes, segons les estimacions de l’anàlisi realitzada per un grup d’experts convocats per l’Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada.

Els analistes recorden que les farmàcies són “primera línia del front sanitari. Estan on ni tan sols hi ha metges o centres de salut o qualsevol altre professional sanitari. Estan ateses per professionals perfectament formats, amb capacitat per a la presa de mostres i molts amb possibilitat d’efectuar anàlisi; i tenen àmplia experiència en seguiment sanitari, perquè són, en molts casos, la primera referència dels usuaris a la qual s’acudeix quan hi ha un problema de salut”.

Així, consideren que utilitzar la xarxa de farmàcies i els seus sistemes logístics garantiria proximitat als ciutadans. “Espanya compta amb un dels teixits d’assistència farmacèutica més complets del món i activar-lo per al control de la pandèmia permetria controlar la població en temps rècord i amb resultats solvents”, assenyalen els experts de l’Instituto Coordenadas.

Jesús Sánchez Lambás, vicepresident executiu de l’Instituto Coordenadas, assenyala que “la xarxa de farmàcies pot convertir-se en una peça vital per a salvar vides i, de pas, protegir l’economia en aquesta pandèmia. Hi ha tota una infraestructura perfectament organitzada i preparada per a la seva utilització. Només es necessita l’impuls polític per a posar-la al servei dels ciutadans i contribuir de manera eficient a solucionar aquesta tragèdia”.

“A què esperen els nostres dirigents per posar d’una vegada per sempre en valor a un col·lectiu professional altament qualificat, en un país on la farmàcia és una referència de salut? -es pregunta-. La societat no entendria un altre model inventat sobre la marxa: Més car, menys eficaç, més lent”.

En suport a aquesta proposta, els analistes recorden que les farmàcies poden fer seguiments i controls epidemiològics; estan sustentades per un sistema logístic que permet el proveïment immediat de materials per a fer les proves de la Covid 19 o portar-les a laboratoris en casos necessaris, i estan altament digitalitzades, la qual cosa permet un control personalitzat i diari de totes les proves realitzades, així com fer seguiment o desenvolupar noves campanyes o repeticions en casos necessaris.

La infraestructura tecnològica de la xarxa de farmàcies permet la traçabilitat completa de tots els processos de presa de mostres i gestió de resultats de manera segura i eficient, afegeix l’anàlisi de l’Instituto. Al seu judici, els laboratoris de farmàcia que podien fer test des de l’inici de la pandèmia a Alemanya expliquen l’èxit de la seva atenció primerenca.

A més, els analistes recorden que “hi ha un consens generalitzat en la comunitat científica a assenyalar la realització de test segurs de detecció de la Covid 19 com l’única forma i la més eficient de controlar la pandèmia” abans que arribi la vacuna.

Per això, defensen que “cal posar en marxa de manera immediata un mecanisme de presa de mostres massiu i les farmàcies són la peça que pot contribuir a culminar amb èxit aquesta operació. Hi ha infraestructura i hi ha professionals qualificats, així com xarxa logística de proveïment i tecnologia de control dels resultats”, conclou l’anàlisi de l’Instituto.

Nou comentari