Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Instituto Coordenadas demana que les farmàcies facin els tests del coronavirus
  • CA

Si es fessin 100 tests de Covid-19 en cadascuna de les 22.109 oficines de farmàcia comunitària que hi ha a Espanya se superarien els 2 milions de test diaris, arribant als 12.000.000 en una setmana, la qual cosa suposaria controlar a tota la població espanyola en un termini d’entre 5 i 6 setmanes, segons les estimacions de l’anàlisi realitzada per un grup d’experts convocats per l’Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada.

Els analistes recorden que les farmàcies són “primera línia del front sanitari. Estan on ni tan sols hi ha metges o centres de salut o qualsevol altre professional sanitari. Estan ateses per professionals perfectament formats, amb capacitat per a la presa de mostres i molts amb possibilitat d’efectuar anàlisi; i tenen àmplia experiència en seguiment sanitari, perquè són, en molts casos, la primera referència dels usuaris a la qual s’acudeix quan hi ha un problema de salut”.

Així, consideren que utilitzar la xarxa de farmàcies i els seus sistemes logístics garantiria proximitat als ciutadans. “Espanya compta amb un dels teixits d’assistència farmacèutica més complets del món i activar-lo per al control de la pandèmia permetria controlar la població en temps rècord i amb resultats solvents”, assenyalen els experts de l’Instituto Coordenadas.

Jesús Sánchez Lambás, vicepresident executiu de l’Instituto Coordenadas, assenyala que “la xarxa de farmàcies pot convertir-se en una peça vital per a salvar vides i, de pas, protegir l’economia en aquesta pandèmia. Hi ha tota una infraestructura perfectament organitzada i preparada per a la seva utilització. Només es necessita l’impuls polític per a posar-la al servei dels ciutadans i contribuir de manera eficient a solucionar aquesta tragèdia”.

“A què esperen els nostres dirigents per posar d’una vegada per sempre en valor a un col·lectiu professional altament qualificat, en un país on la farmàcia és una referència de salut? -es pregunta-. La societat no entendria un altre model inventat sobre la marxa: Més car, menys eficaç, més lent”.

En suport a aquesta proposta, els analistes recorden que les farmàcies poden fer seguiments i controls epidemiològics; estan sustentades per un sistema logístic que permet el proveïment immediat de materials per a fer les proves de la Covid 19 o portar-les a laboratoris en casos necessaris, i estan altament digitalitzades, la qual cosa permet un control personalitzat i diari de totes les proves realitzades, així com fer seguiment o desenvolupar noves campanyes o repeticions en casos necessaris.

La infraestructura tecnològica de la xarxa de farmàcies permet la traçabilitat completa de tots els processos de presa de mostres i gestió de resultats de manera segura i eficient, afegeix l’anàlisi de l’Instituto. Al seu judici, els laboratoris de farmàcia que podien fer test des de l’inici de la pandèmia a Alemanya expliquen l’èxit de la seva atenció primerenca.

A més, els analistes recorden que “hi ha un consens generalitzat en la comunitat científica a assenyalar la realització de test segurs de detecció de la Covid 19 com l’única forma i la més eficient de controlar la pandèmia” abans que arribi la vacuna.

Per això, defensen que “cal posar en marxa de manera immediata un mecanisme de presa de mostres massiu i les farmàcies són la peça que pot contribuir a culminar amb èxit aquesta operació. Hi ha infraestructura i hi ha professionals qualificats, així com xarxa logística de proveïment i tecnologia de control dels resultats”, conclou l’anàlisi de l’Instituto.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa