Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Inspecció de Treball detecta irregularitats en els materials de protecció d’almenys 5 ambulatoris
  • CA

Inspecció de Treball ha detectat irregularitats en l’ús d’Equips de Protecció Individual (EPI) en almenys cinc Centres d’Atenció Primària (CAP) de Barcelona, tot i que no descarta que n’hi pugui haver en altres. La discrepància principal ve donada per la interpretació que l’Institut Català de la Salut (ICS) fa de la normativa sanitària pel que fa a la reutilització dels EPI. A parer d’Inspecció de Treball, aquesta reutilització hauria de ser més restrictiva del que interpreta la Generalitat, i per això insta l’iCS a revisar els protocols “amb caràcter immediat”. D’altra banda, Inspecció de Treball ha detectat que en bona part dels CAP barcelonins durant els primers quinze dies de la pandèmia hi va haver manca d’equips de protecció.

L’entitat, que ha analitzat la situació després d’una demanda del sindicat Satse, afirma que l’ICS ha de revisar “amb caràcter immediat” l’avaluació de riscos biològics específica per a la covid-19, per “adaptar-la a les recomanacions sanitàries establertes”. Aquesta avaluació, a més, ha d’estar en revisió “permanent” per adaptar-se a les noves recomanacions i instruccions sobre la matèria.

A més, la Inspecció de Treball també insta l’ICS a revisar –igualment amb caràctrer “immediat”– un document de factura pròpia que recull les mesures excepcionals d’optimització i alternatives als EPI en el marc de la crisi del coronavirus. En aquest sentit, l’entitat inspectora recorda al Govern que l’ICS té l’obligació de “garantir i vetllar” perquè la utilització d’aquests equips “sigui segura” segons les prestacions dels equips utilitzats, les recomanacions dels fabricants i les guies d’ús o estudis d’entitats de reconegut prestigi sobre la matèria.

En aquest sentit, la Inspecció de Treball assegura que l’ICS “fa un error d’interpretació” en un dels documents d’experts en què es basa, ja que allà on aquest estudi atorga a determinats elements dels EPI una utilització màxima de cinc usos, l’ICS tradueix que la utilització màxima ha de ser de cinc jornades. Així, l’entitat inspectora requereix a la Generalitat que revisi el document de factura pròpia “amb l’objectiu de determinar un protocol d’ús seguir dels EPI i garantir el compliment de les obligacions (…) sobre disposicions mínimes de seguretat i salut” relatives a la utilització pels treballadors d’aquesta mena d’equipament.

Finalment, i també amb caràcter “immediat”, Inspecció de Treball requereix a l’ICS que adopti “quantes mesures siguin necessàries” per modificar les pràctiques “que no s’ajusten a les recomanacions sobre ús alternatiu d’EPI”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa