Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La infermeria de Barcelona alça la veu: “Som els ulls i les mans del sistema sanitari”

Infermeres vinculades a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i al Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) han reivindicat el paper del sector durant la gestió de la crisi sanitària provocada per la pandèmia de coronavirus.

La directora d’Infermeria de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, ​​Maria Àngels Barba, ha defensat que les infermeres “són els ulls i les mans de el sistema sanitari: són les que observen el malalt i les que apliquen el tractament”. “En pacients aïllats per Covid-19 que canvien ràpidament d’estat de salut és primordial fer una bona observació i una valoració constant”, ha assegurat Barba.

Sobre el canvi d’estructura, l’augment de capacitat i la transformació del sistema per fer front a les necessitats assistencials sorgides pel coronavirus, Barba ha subratllat que les infermeres han estat “una part capital” del procés. “S’han reubicat les unitats d’infermeres d’aquells serveis que han aturat la seva activitat en funció de les seves competències, han realitzat una formació per adaptar-se al canvi de forma gradual i tot el personal s’ha posat les piles”, ha detallat.

La presidenta de el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), Paola Galbany, ha destacat que el paper de la infermeria és “molt important perquè són les que són més a prop dels malalts i donen suport físic i emocional als pacients, les famílies i la comunitat “.

Més reconeixement

Galbany ha reivindicat que la infermeria “ofereix un servei molt important a la societat”, per la qual cosa ha reclamat més presència del sector a nivell polític i en els llocs de poder per participar en la presa de decisions de sanitat. Barba ha lamentat que “la feina de les infermeres no sempre s’ha visibilitzat tot i que són una part important de l’atenció sanitària amb funcions molt rellevants”, i ha insistit que el reconeixement social cap al sector perduri en el temps.

“Desgast”

“Treballar al 200% suposa un desgast important, a més de l’elevada pressió física i psicològica per una situació que no s’ha viscut en moltes generacions. Estem treballant molt”, ha defensat Galbany sobre la situació actual de personal del sector.

Barba ha afegit que moltes infermeres han hagut d’ampliar coneixements i competències davant d’un “pacient desconegut, amb patologies desconegudes i entendre una malaltia nova que ha sotmès els professionals a molta pressió per oferir l’assistència que correspon”.

Reforços polèmics

Sobre la disponibilitat de professionals, Galbany ha explicat que “la pandèmia ha posat el sistema en una situació difícil perquè a Espanya hi ha una de les ràtios més baixes d’infermeres per habitant”, de manera que s’ha hagut de trucar a jubilades i estudiants.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar en comissió parlamentària que hi ha 992 alumnes d’auxiliar d’infermeria que estan a disposició del departament per reforçar els centres en cas que sigui necessari.

El responsable de Formació Professional (FP) de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya, Rodrigo Plaza, ha qüestionat la decisió per “exposició al risc i falta de preparació de l’alumnat” i ha argumentat que hi ha professionals sanitaris i docents de graus que podrien ocupar aquests llocs de treball.

Per la seva banda, Barba s’ha mostrat satisfeta amb “la resposta increïble” de les infermeres jubilades que s’han incorporat a l’àrea de gestió de l’hospital, així com de la cinquantena d’estudiants d’últim curs que estan treballant al centre.

Més notícies

Els infermers de Barcelona avisen de “conseqüències nefastes” d’aixecar el confinament

Notícia: Els infermers de Barcelona avisen de “conseqüències nefastes” d’aixecar el confinament
Comparteix
El COIB reclama un desconfinament "gradual i segur" tenint en compte les recomanacions dels experts
Notícia: Els infermers de Barcelona avisen de “conseqüències nefastes” d’aixecar el confinament - Mobile

La rebel·lió dels ambulatoris a Barcelona: la trinxera més gran i invisible contra el coronavirus

Notícia: La rebel·lió dels ambulatoris a Barcelona: la trinxera més gran i invisible contra el coronavirus
Comparteix
Fan seguiment presencial, telefònic i a domicili de milers de pacients | Sanitaris i veïns frenen un buidat de professionals per abastir els hospitals de campanya
Notícia: La rebel·lió dels ambulatoris a Barcelona: la trinxera més gran i invisible contra el coronavirus - Mobile

De pediatria, a la Covid-19: “He hagut de fer un ‘reset’ per tractar amb la mort”

Notícia: De pediatria, a la Covid-19: “He hagut de fer un ‘reset’ per tractar amb la mort”
Comparteix
La doctora Gemma Talló, de l'hospital HM Nens, explica com viu l'experiència d'haver deixat la seva feina habitual per ser a la primera línia de l'epidèmia a HM Delfos
Notícia: De pediatria, a la Covid-19: “He hagut de fer un ‘reset’ per tractar amb la mort” - Mobile

‘La 90’, la unitat de Covid-19 model a l’Hospital del Mar

Notícia: ‘La 90’, la unitat de Covid-19 model a l’Hospital del Mar
Comparteix
Professionals equipats amb granotes, torns de 12 hores, UCI, lleixiu, gel hidroalcohòlic i sanitaris ajudant la pacients a parlar amb la família per videoconferència
Notícia: ‘La 90’, la unitat de Covid-19 model a l’Hospital del Mar - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa