Increment del 20% dels furts a Barcelona

Les dades del 2018 fins al setembre confirmen que la delinqüència s'ha disparat a la ciutat

Un 19,8% més de furts, un 18,1% més de robatoris amb violència o intimidació i un 23,9% més de robatoris amb força en domicilis, botigues i instal·lacions. És el balanç actualitzat de la delinqüència a Barcelona aquest any, amb dades de gener a setembre recopilades pel ministeri de l'Interior amb les xifres que li proporcionen tots els cossos policials: Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana, Guàrdia Civil i Policia Nacional.

Les dades comparen els primers nou mesos del 2018 amb el mateix període del 2017. Són contundents i confirmen el que ja van admetre la conselleria d'Interior i l'Ajuntament de Barcelona en l'última Junta de Seguretat Local, en la qual es va fer públic l'acord per al reforç policial a Ciutat Vella que va començar l'1 de novembre. 

En xifres absolutes, els furts –robatoris sense violència que afecten especialment el turisme– han crescut dels 68.276 que hi va haver a Barcelona entre el gener i el setembre del 2017 fins als 81.784 d'aquest any en el mateix període: un increment de 13.508 fets denunciats.

El que tècnicament es coneix com a robatoris amb violència o intimidació –estrebades, atracaments– també s'ha disparat: de 7.340 a 8.669.

En el cas dels robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions, s'ha passat de 5.701 dels primers nou mesos del 2017 als 7.061 d'aquest any. I els robatoris amb força en cases i pisos han passat de 4.031 a 4.875. 

Menys tràfic de drogues, més violacions

Les dades que recull el ministeri de l'Interior espanyol també presenten un punt que, segons com, pot resultar xocant: en l'any de l'esclar social contra els narcopisos, que ha portat a una macrobatuda a Ciutat Vella el 29 d'octubre, les xifres reflecteixen una reducció (molt lleu) del tràfic de drogues a la ciutat. Segons aquesta font, la reducció és de deu casos (de 400 a 390), un descens del 2,5%.

En canvi, les dades coincideixen amb les sensacions en l'apartat de les agressions sexuals. Entre gener i setembre d'aquest any s'han denunciat a Barcelona 574 delictes contra la llibertat sexual, un 16% més que les 495 dels primers nou mesos del 2017. Del total, 107 han sigut violacions amb prenetració, un 16,3% més. Tanmateix, els experts policials i sanitaris en aquests casos també adverteixen que aquests increments reflecteixen, moltes vegades, el fet que cada vegada es denuncien més –s'amaguen menys– aquesta mena d'atacs.

   

Més informació
Comentaris (2)
Cartanya Fa 1 any
Per mol que no sigui agradable dir-ho, els furs i algun que altre delicte, sempre anirà en proporció a la arribada de nou vinguts.
Manel Fa 1 any
Normal, policies, fiscals i jutges, estan ocupats buscant els perillosos delinquens que pinten portals de grog, que robin, atraquin, et violin, es un mal menor,