Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Imputen vuit funcionaris municipals per una trama corrupta de pisos turístics
  • CA

Un jutjat de Barcelona ha imputat a 23 persones, entre elles vuit funcionaris municipals, per una trama de corrupció de pisos turístics a Ciutat Vella. Segons avança El Periódico, la justícia investiga si entre 2005 i 2008 els treballadors van tramitar de manera fraudulenta llicències de pisos turístics i si van cobrar per agilitzar els tràmits. La jutge ha tancat la investigació i acusa les 23 persones de prevaricació, falsedat i suborn.

El procés judicial comença el 2009, durant el mandat de Jordi Hereu, i ha estat en marxa fins ara. El passat mes de juliol el Jutjat d’Instrucció número 33 de Barcelona para tancar la investigació i va traslladar l’expedient a la Fiscalia perquè redactés l’escrit d’acusació. Ha estat una instrucció “molt complexa”, segons relata el mateix diari. Entre els imputats hi ha un cap dels serveis tècnics de Ciutat Valle, un enginyer industrial i una ex assessora jurídica de l’Ajuntament.

Informes contraris a la normativa

Els funcionaris investigats, alguns interins i altres de carrera, coneixien que els informes que emetien “eren contraris a la normativa aplicable i actuaven amb ànim de conduir a confusió als que havien de resoldre sobre l’atorgament de les llicències, les quals van ser finalment concedides” , recalca la jutgessa en el seu escrit.

Aquesta investigació deriva d’un altre procés obert per corrupció de funcionaris públics en relació amb prostíbuls (el ‘cas Saratoga’), en què també estava imputat Quílez. A les entrades i registres practicats en el seu dia al seu domicili i en el seu despatx professional es va trobar un full manuscrit amb un llistat d’adreces, noms propis i locals, i, al costat, xifres en euros que podrien correspondre a deutes o pagaments que havien de fer els clients a l’enginyer amb motiu d’obres o llicències. Al costat de dues direccions s’especificava una quantitat de diners i, entre parèntesis, una altra amb el nom d’Heli (suposadament Lozano).

Disc dur incriminatori

En el registre practicat en el domicili de Lozano es va trobar un disc dur d’un ordinador i es va comprovar l’existència de missatges que “revelen converses que mantenia” amb Ariza, que “revela l’interès econòmic de tots dos en la tramitació de les llicències “de canvi d’ús, el que va ser corroborat en la seva declaració per Quílez, segons argumenta la magistrada instructora Elisabet Castelló. La informació aportada per la Generalitat i una prova pericial han permès determinar la falsedat de certs certificats.

L’aleshores regidora de Ciutat Vella, la independent Itziar González, va denunciar la corrupció que havia detectat al districte. La jutgessa fa referència que en adoptar aquesta regidora i la llavors gerent Mercè Massa mesures “que perjudicaven els concerts espuris” dels acusats, Quílez, “molest per aquesta situació”, va remetre una carta en la qual amenaçava una arquitecta municipal destinada al districte exigint-li que marxés d’allà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa