Els hospitals de Barcelona fa setmanes que mica en mica s’estan buidant i, per primera vegada en més d’un any, han baixat de les 100 persones ingressades per Covid-19. Segons les dades que publica el departament de Salut, tot i que provisionals, indiquen que ara mateix hi ha 83 persones ingressades a planta i a les UCI, una xifra que no es donava des del juliol de l’any passat i que certifica la fi de la cinquena onada.

Després d’onze setmanes consecutives de descensos, el nombre de casos positius està en mínims. La setmana passada es va registrar 411 positius, molt lluny dels més de 14.000 de principis de juliol, i aquesta setmana tot indica que tancarà amb unes xifres similars. Pel que fa a les Unitats de Cures Intensives (UCI), només hi ha 40 ingressats, una cinquena part dels que hi havia al pic de l’estiu.

La millora del nombre de contagis i la reducció de la pressió hospitalària es complementen amb un indicadors epidemiològics que, de moment, permeten ser moderadament optimistes. El risc de rebrot està en 47 punts, pràcticament la meitat que fa una setmana, i la velocitat de contagi (Rt) segueix baixant i està a 0,85. A més, la taxa de positivitat és del 2%, molt per sota del llindar que la Organització Mundial de la Salut (OMS) considera òptim per poder fer el rastreig de casos i tallar les cadenes de transmissió abans que es descontrolin.

Vacunació estancada

El 80,7% dels barcelonins majors de 12 anys ha rebut la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19, un percentatge que permet a la ciutat acostar-se a l’objectiu d’assolir la immunitat de grup que tant esperaven les autoritats sanitàries. Malgrat això, en les últimes setmanes el ritme de vacunació ha caigut en picat en part per les vacances d’estiu, però també perquè els grups de població més disposats a vacunar-se ja estan immunitzats i ara queden els més reticents o els que tenen més dificultats per anar als centres de vacunació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa