Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Generalitat i Ajuntament unifiquen els protocols d’atenció a víctimes de violència masclista
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya coordinaran els seus protocols d’atenció a víctimes de violència de gènere per evitar ineficiències i reforçar l’atenció i la prevenció. L’alcaldessa Ada Colau i la consellera de Salut, Alba Vergés, han presidit aquest dimarts la primera taula interinstitucional del Circuit Barcelona davant de la Violència Masclista, l’eina creada per  donar “impuls polític” a una coordinació que fins ara feien de manera voluntària els tècnics que treballen en unitats d’aquesta especialitat. 

Aquest pas endavant “millora qualitativament moltíssim” el servei que rebrà la ciutadania, ha valorat  la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, en declaracions a l’ACN. El projecte pretén augmentar l’efectivitat del circuit d’atenció i abordar de forma integral i multidisciplinària la violència masclista a partir d’un sistema de treball en xarxa i cooperatiu entre els agents sanitaris, socials, policials, judicials i educatius que hi ha involucrats. El circuit compta també amb representants del Govern central i fa més d’una dècada que funciona, però sense el paraigua institucional necessari, segons ella.

La taula interinstitucional reconeix aquest treball informal dels darrers anys i intenta dotar-lo d’estructures. A la primera trobada s’ha treballat un organigrama propi i un sistema de coordinació de la formació que reben els professionals. La consellera i l’alcaldessa han compartit com organitza cada institució aquests cursos i, sense frenar els que ja estan planificats –com un a la Guàrdia Urbana, que comença a l’abril–, es coordinarà per als nous que s’ofereixin. “Hem sortit amb el mandat de no seguir d’aquesta manera, sinó amb un grup promotor” que impulsi formacions amb les mateixes terminologies i maneres d’intervenció, ha explicat Pérez.

També estudien remunerar les hores que els tècnics dediquen ara voluntàriament a coordinar-se entre ells per fer funcionar bé el circuit. “Si no tens una institució darrere que et reconegui aquestes hores com part del teu treball, al final és una extraescolar”, ha criticat. En un futur proper, seria una responsabilitat més inclosa en les tasques que fan. Segons fonts municipals, el circuit va arribar a 9.800 dones el 2015 i el 7% eren víctimes d’algun tipus de violència masclista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa