La Policia Nacional reconeix ara l’ús de gasos lacrimògens a Barcelona

Ahir la Policia Nacional va fer un pas més en l’ús de materials per combatre els aldarulls a Barcelona: va utilitzar gasos lacrimògens. Va ser a les 22:45h, al passeig de Sant Joan amb Aragó. Tanmateix, durant tot el dia han mantingut la posició de no confirmar-ho tot i la insistència del TOT Barcelona. Finalment, però, i després de publicar imatge dels cartutxos utilitzats, ho han admès. Fonts policials detallen que es va utilitzar aquest recurs perquè els manifestants “llançaven àcid” i “rosques” de metall “de grans dimensions”. 

De fet, quan es van utilitzar, aquest diari va poder comprovar com s’havia creat una situació de força entre els manifestants. Tres grups nombrosos envoltaven amb barricades la cruïlla on hi havia diverses dotacions de la policia espanyola. Les pilotes de goma que disparaven de manera sistemàtica ja no aconseguien desfer les protestes. La sensació era que els antiavalots estaven superats. “Somos poquísimos, tío”, va expressar en veu alta un dels tiradors del cos policial.

[r:1]

Minuts després, però, tot va canviar. Van arribar reforços de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra, l’helicòpter va baixar per escampar residus de les fogueres i dispersar els manifestants i, finalment, es van llançar cartutxos de gas lacrimogen. Tanmateix, des de primera hora del matí, s’ha evitat explicar-ho. Els Mossos d’Esquadra negaven oficialment i de manera contundent haver-lo llançat. En canvi, la Policia Nacional i el ministeri d’Interior evitaven parlar-ne, ni confirmaven ni desmentien.

Els periodistes que érem sobre el terreny, però, vam quedar afectats a l’instant. “Els ulls, els ulls”, cridaven uns. Els incrèduls només havien d’esperar uns segons per entendre què passava i començar a córrer. De manera instantània, sorgia una picor als ulls, al nas i a altres parts de la cara. El primer impuls d’uns quants va ser intentar alleugerir la coïssor a una font del passeig. El primer que van trobar. D’altres, ens refugiàvem als bars que encara eren oberts. Al restaurant Bella Istanbul vam entrar una quinzena de periodistes, fotoperiodistes, tècnics de càmera i veïns que havien sortit a veure els fets des del carrer. Ens vam abocar a la pica del lavabo i vam tirar-nos aigua a la cara per torns. 

Els ulls eren vermells i el moment era ple de dubtes. No quedava clar quin tipus de gas ens afectava ni qui l’havia llançat. Just abans que comencessin les corredisses per l’efecte del gas, havien arribat els Mossos d’Esquadra. El primer pensament va ser que s’havia fet ús del gas pebre que la policia catalana va presentar fa unes setmanes. De fet, quan es va poder sortir al carrer novament i vam demanar explicacions, els agents antiavalots de la Policia Nacional no ho aclarien: “Jo no ho sé. Ara, és veritat que han arribat els Mossos i han estat treballant aquí”, deia un dels policies. Finalment, però, la resposta d’un dels antiavalots de la BRIMO era tan contundent com el de les fonts oficials del cos català: “Nosaltres no hem llançat cap gas”. 

També hi eren alguns voluntaris de Sanitaris per la República. Ells, però, tampoc tenien clar quin era l’origen concret de la coïssor. L’embolic es va acabar resolent quan dos fotoperiodistes van ensenyar el cartutx que va quedar a terra després que un agent de la Policia Nacional el fes servir davant d’ells. Més tard, un altre ciutadà que demana mantenir l’anonimat ha contactat amb aquest diari i ha concretat que ell també va recollir, més tard, un dels cartutxos utilitzats a la mateixa zona. És el mateix model que el que vam poder veure els periodistes. 

Una pilota de goma i un cartutx de gas lacrimogen recollits per un ciutadà a la mateixa zona / Cedida

Una pilota de goma i un cartutx de gas lacrimogen recollits per un ciutadà a la mateixa zona / Cedida

Es tracta d’un gas “A.T.L.”, que significa “artifici triple lacrimogen”. Els cartutxos també indicaven que contenia CS (oclorobenzilidenmalononitril), el compost químic que utilitzen la majoria de granades de gas que fan servir les policies d’arreu del món en situacions de disturbis greus. Segons un article de la BBC sobre el fenomen, el que provoca aquest gas és “una irritació instantània dels ulls, el nas, la boca, la pell i les vies respiratòries“. 

Els portaveus tiren pilotes fora

En un primer moment, quan aquest diari ha demanat a les fonts oficials de Policia Nacional per la confirmació de l’ús de gasos fumígens, els representants del cos s’han limitat a dir que no ho sabien. “Només tinc confirmat que hem disparat pilotes de goma”, insistien des de l’ens policial. Així mateix, asseguraven que “totes les actuacions es fan seguint els protocols”. I per últim, detallaven que “la informació sobre el dispositiu d’actuació la coordina el ministeri de l’Interior”. 

Després de contactar amb portaveus del ministeri de l’Interior, però, tampoc no s’aclaria res en aquest aspecte. Fonts del departament de Fernando Grande-Marlaska remarcaven que tampoc tenien constància que s’hagués utilitzat el gas lacrimogen ni les condicions en què s’hi hauria produit. “De moment, només puc dir que és un dels recursos que els antiavalots tenen a l’abast”, apuntaven. A més, afegien que, en cas de voler-ho fer servir, els agents desplegats al carrer haurien d’avisar el Centre de Coordinació (CECOR) del dispositiu conjunt. “Ho han de comunicar, però no necessiten una autorització perquè, al cap i a la fi, són ells qui estan sobre el terreny”, concloien les mateixes fonts. 

Finalment, després que la Policia Nacional confirmés l’utilització dels gasos, Interior es manté en la mateixa línia d’evitar l’explícit. “Es van utilitzar els mitjans que l’operatiu considera oportuns a cada moment”, expressen les fonts oficials.

Comentaris

  capitao lampiao Octubre 17, 2019 | 18:54
  Resposta, 2 ampolles de vidre lligades amb cinta americana, una plena de llexiu, l'altre d'amoniac.
  Kingunxul Octubre 17, 2019 | 21:52
  No hi res com l¨àcid Nitric barrejat amb Hidróxid sódic .
  LLENGUA Octubre 18, 2019 | 12:02
  El gas lacrimògen del qual la policia no EN vol parlar.

Nou comentari

Més notícies

Segona nit de foc a Barcelona

Hores de barricades, cotxes cremats i càrregues de la policia en la protesta dels CDR després que Buch advertís que els aldarulls són "intolerables"

El ferit a l’ull durant la segona nit d’aldarulls perd part de la visió

L'Hospital Sant Pau explica que el pacient té una fractura orbitària de lull dret amb erosió a la còrnia

Els aldarulls deixen 400 contenidors cremats i 160 intervencions de bombers

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, xifra en 500.000 euros el cost del mobiliari cremat