Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Demanen fins a 30 anys de presó per esclavitzar un home perquè pidolés
  • CA

Un home va ser forçat quan tenia 71 anys a demanar diners a vies turístiques de Barcelona entre 2016 i 2018. La víctima és de Rumania, on vivia en la misèria quan un matrimoni de la seva mateixa nacionalitat li va enredar prometent-li que guanyaria molts diners si viatjava amb ells a la capital catalana. A l’arribar a Barcelona, però, l’obligaven a estar-se assegut al carrer des de les sis o les set del matí i fins a les 22.00 hores perquè pidolés. Les condicions eren tan deplorables que els seus problemes de mobilitat i el seu fràgil estat de salut es van agreujar, fins al punt que van amputar-li una cama a l’hospital. A més, la parella controlava que no fugís i s’apropiava de l’almoina que recaptés. Com si fos un esclau, el van vendre per 400 euros el 2017 a un altre ciutadà romanès, que va continuar abusant de l’home fins que la policia el va rescatar. La Fiscalia demana ara altes condemnes de presó per als tres explotadors.

Davant del judici previst a l’Audiència de Barcelona, el Ministeri Públic demana 30 anys de presó per al matrimoni que va captar la víctima i 21 anys de presó per l’individu que va seguir lucrant-se mantenint la víctima en la indigència, segons han informat aquest divendres El Periódico. També insta que els acusats indemnitzin l’ancià per les lesions que les mancances que l’envoltaven li van infligir. La quantia total supera els 224.000 euros. Tots tres processats són a presó provisional i estan acusats de tràfic d’éssers humans i de lesions.

L’escrit d’acusació de la Fiscalia retrata com els acusats es van aprofitar de la situació desvalguda de l’ancià. El matrimoni el va allotjar en un local buit, on dormia sobre cartrons, i feia que pidolés “de dilluns a divendres, sense descans ni cap comoditat, i tot i que sabien que es trobava malalt”, detalla l’escrit de la fiscal, que afegeix que l’indigent malvivia “amb nutrició deficient, descans inadequat, manca d’higiene, vestit incorrectament i sense la deguda assistència sanitària”. El matrimoni acostumava a dur-lo a prop de l’hotel Casa Fuster, al carrer Gran de Gràcia, on el feien seure “amb un panell de cartró on expressava que demanava almoina, li posaven un got de plàstic per recollir els diners i li col·locaven al seu costat una cadira de rodes a la qual, per manca de força suficient, no podia seure-hi sense ajuda”.

Per menjar, l’home depenia d’allò que li donessin els vianants. Una acusada anava al llarg del dia per fer-se amb els diners que obtenia. Algun cop va reclamar quedar-se amb una part de la recaptació, però la parella no li’n donava res. “Per a què vols tu els diners?”, li etzibaven, segons la fiscal.

Un peu gangrenat

A causa de les pèssimes circumstàncies en què s’hi veia, la malaltia vascular que l’home patia va intensificar-se i va gangrenar-li un peu quan duia uns sis mesos a Catalunya. Espantats per si es delataven en cas de dur-lo a un hospital de Barcelona, la parella va optar per traslladar-lo de nou a Rumania perquè l’atenguessin allà, on li van tallar part d’un peu en un centre sanitari. Mesos després, la parella va tornar a desplaçar-se amb l’home a Barcelona, sense que consti que s’hagués recuperat del tot de les ferides.

L’altre home que va seguir explotant l’ancià el conduïa a diari cap a les set o vuit del matí al voltant del passeig de Gràcia. El recollia al vespre, li prenia la recaptació i continuava duent-lo a dormir a un local abandonat, “sobre cartrons i en pèssimes condicions”, afegeix la Fiscalia.

La salut de l’indigent es va veure “severament compromesa”, sosté l’escrit d’acusació. Va ser aleshores quan va començar a atrevir-se a demanar auxili a vianants i a veïns, que van alertar a la policia. Un cop alliberat dels explotadors, va ingressar a l’hospital de Sant Pau el setembre de 2018. Allà li van amputar la cama esquerra a l’alçada del genoll a causa d’una necrosi. L’afectat, que acredita un alt grau de dependència, reclama ara que els acusats li indemnitzin pels danys causats.

Més notícies
Una persona sense sostre dormint al centre de Barcelona, després de la fi del toc de queda / Jordi Play
La meitat dels sensesostre de Barcelona van venir a la ciutat a buscar feina
Notícia: La meitat dels sensesostre de Barcelona van venir a la ciutat a buscar feina
Comparteix
La majoria de persones que dorm al carrer són homes d’edat mitjana que fa quatre anys que no tenen llar
Imatge d'arxiu de la ronda Litoral / Marim Bajlamesa
Un incendi de pertinences de sensesostre obliga a tallar la circulació a un tram de la ronda Litoral
Notícia: Un incendi de pertinences de sensesostre obliga a tallar la circulació a un tram de la ronda Litoral
Comparteix
El foc ha provocat una columna de fum que s'ha filtrat al túnel a l'altura de la Barceloneta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa