Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Fèlix Sánchez, l’entrenador barceloní que no ha pogut rebel·lar-se a Qatar
  • CA

Hi ha un entrenador que anava al mundial de Qatar amb ganes de rebel·lar-se. En aquest cas, però, des d’un punt de vista esportiu. Fèlix Sánchez, va néixer al barri barceloní d’Horta fa 46 anys i fa 16 que viu al país àrab. Després d’un pas breu per les categories inferiors del FC Barcelona, l’any 2006 decideix fer un gir a la seva carrera i accepta entrenar a l’acadèmia Aspire, la mateixa per la qual fitxa l’actual entrenador blaugrana, Xavi Hernández, quan penja les botes. Allà comença l’idil·li de Sánchez amb la monarquia qatarià, un idil·li que l’ha portat a dirigir la selecció absoluta masculina de Qatar.

Fèlix Sánchez, durant la celebració de la selecció del Qatar a la Copa Àsia ALI HAIDER / EFE

Sánchez ha hagut de respondre nombroses preguntes sobre drets humans

Des d’un punt de vista esportiu, Sánchez no ha pogut fer-hi res. La campiona d’Àfrica, Senegal, i Colòmbia han deixat sense opcions l’equip qatarià tot just començar. Una derrota aquest dimarts contra els Països Baixos —que s’està jugant ara mateix— certificarà la desfeta. Però l’entrenador barceloní no només ha hagut de donar explicacions dels seus partits. Durant aquestes dues setmanes, l’entrenador ha hagut de respondre a les rodes de premsa —sobretot en les primeres— les preguntes relacionades amb l’absència de drets humans a Qatar. Sobre això, el míster va declarar, a les portes del Mundial, que “se n’ha parlat molt i hi ha molta desinformació. S’està donant una imatge desproporcionada que no s’ajusta a la realitat”.

Malgrat tot, Sánchez ha deixat anar aquests dies que “tant de bo el Mundial pugui millorar les situacions dels col·lectius que tenen condicions desfavorables”. “No només a Qatar, sinó a tots els països del món”, afegia sempre. Pel que fa a les morts que se li atribueixen al país durant la construcció dels estadis, Sánchez també ha hagut de donar la cara pels seus caps: “La pèrdua d’una vida humana en una jornada laboral és el més tràgic que pot passar, a Qatar i en qualsevol lloc del món”.

El mundial de la corrupció

El mundial de Qatar sempre ha estat —i continua estant— en el punt de mira de tothom. No només perquè se celebra en un país amb pocs drets humans garantits, sinó perquè s’hi arriba amb l’ombra de la corrupció a sobre. Qatar va obtenir el mundial de 2022 després d’una votació democràtica en la teoria, però corrupta en la pràctica. La revista France Football va destapar una reunió feta a París entre el llavors president francès, Nicolas Sarkozy, l’actual emir de Qatar, Tamin bin Hammad al-Thani, l’antic president de la UEFA, Michel Platini, i el propietari del Paris Saint-Germain del moment, Sebastian Bazin. En aquesta reunió es va cuinar, segons l’investigació, el frau que va deixar la competició en mans del país asiàtic.

Colau, contundent contra el Mundial

Per la seva banda, aquí a Barcelona, l’Ajuntament s’oposa a blanquejar el joc. En aquest sentit, Barcelona no comptarà amb pantalles públiques per veure el Mundial de futbol. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha decidit mantenir la seva aposta per no promocionar la competició esportiva que s’està celebrant aquests dies a Qatar. En un plenari, Colau va convidar els regidors a la reflexió abans d’anunciar l’absència de pantalles per veure Espanya. La setmana passada, l’alcaldessa va ratificar la seva decisió mostrant el seu “rebuig més absolut i la vergonya” pel fet que el mundial “s’estigui celebrant en una dictadura que no respecta els drets humans i que explota els seus treballadors fins a dur-los a situacions de maltractament i de mort, fins i tot d’esclavitud”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa