Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La FAVB demana que s’aclareixi “el grau de risc real” de les empreses de la zona industrial
  • CA

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) exigeix “transparència” en l’avaluació de l’explosió a la Verneda que ha causat dos morts. En un comunicat, els veïns remarquen que el sinistre a l’empresa de productes químics Proquibasa és un fet “d’extrema gravetat” i alerten també de l’alliberament a l’atmosfera d’una “important” quantitat d’amiant. Davant dels fets, demanen transparència tant de les actuacions de la mateixa empresa com de les inspeccions i controls que s’hagin portat a terme. A més, reclamen una clarificació del grau de risc “real” de les empreses de tota la zona industrial, de les mesures de seguretat que s’hi apliquen i del grau de control sobre el seu funcionament.

Des de la FAVB creuen que la millor forma de garantir la continuïtat de l’activitat industrial al barri de la Verneda és precisament assegurant la qualitat ambiental, laboral i de seguretat de les empreses que hi treballen. En el mateix comunicat destaquen que amb l’explosió a Proquibasa ja són tres els accidents greus a Catalunya en pocs mesos amb “greus efectes” personals, ambientals i socials, tots en instal·lacions que treballen en processos químics.

A banda, expressen preocupació per “l’alt nivell d’accidents laborals”. Segons dades facilitades per l’entitat, el 2019 es van produir a Catalunya 520 accidents greus en el lloc de treball amb resultat de 71 morts. Amb aquestes xifres a la mà, apunten la possibilitat que els sistemes de control “estan fallant”.

Presència d’amiant

Per a les associacions de veïns, l’explosió d’aquest dimarts posa de manifest també “el perill que implica per a la salut la presència de l’amiant en moltes instal·lacions i edificis i la necessitat d’abordar una política efectiva amb mitjans i terminis ben definits per a la seva eradicació arreu”.

En aquest sentit, argumenten que és “urgent” conèixer les implicacions que té per a la salut la disseminació d’amiant a l’ambient, i detallar un pla precís d’actuació per prevenir i pal·liar els seu efectes. “Cal clarificar responsabilitats i, sobretot, generar respostes que minimitzin l’impacte de l’estrall i que impedeixin que es torni a repetir un fet similar”, conclouen.

Més notícies
L’explosió de la Verneda va ser subterrània
Notícia: L’explosió de la Verneda va ser subterrània
Comparteix
La runa que va sortir disparada del paviment situat a sobre del dipòsit va ser la que va acabar repartida per tot el polígon
Troben mort el treballador desaparegut en l’explosió a la Verneda
Notícia: Troben mort el treballador desaparegut en l’explosió a la Verneda
Comparteix
L’explosió va provocar ahir la mort d’una persona i 19 més van resultar ferides

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa