L’explosió de la Verneda va ser subterrània

La runa que va sortir disparada del paviment situat a sobre del dipòsit va ser la que va acabar repartida per tot el polígon

Canvi d’escenari a la Via Trajana, el punt on ahir es va produir una explosió en l’empresa de productes químics Proquibasa. Fins ara, els cossos d’emergències havien apuntat que l’esclat provenia d’un dipòsit vertical situat a l’exterior de la companyia i, més tard, es va corregir assegurant que havia estat un GRG —un bidó cúbic de plàstic capaç d’emmagatzemar mil litres d’aigua. Aquest matí, però, el cap d’operacions dels Bombers de Barcelona, Àngel López, ha anunciat que finalment han pogut aclarir que l’explosió es va originar en un dipòsit metàlic situat sota terra. Això donaria sentit al tremolor del paviment que van sentir tots els treballadors de l’entorn del polígon de Montolís i als rocs de ciment que es va trobar a centenars de metres a la rodona.

Quan s’ha fet la roda de premsa, després d’haver estat treballant tota la nit, la gran incògnita continuava sent la situació del treballador de Proquibasa desaparegut. López ha arribat a concretar que es tractaria d’un empleat que treballava al voltant de la zona de l’esclafit i que “estaria fent tasques de neteja”. Finalment, però, dues hores després de la compareixença davant dels mitjans, s’ha sabut que el treballador era mort. 

Pel que fa als fets que haurien causat l’explosió, se segueix parlant d’una prova de pressió amb aire en aquell dipòsit, com a “part de les tasques de manteniment habitual de les instal·lacions”, que hauria sortit malament. En aquesta atenció a la premsa, però, el responsable de Bombers de Barcelona ha explicat que tot apunta que es tractaria “d’aire comprimit”. L’esclat va acabar sent “bastant violent”, ha apuntat López. En la zona zero on hi havia el dipòsit ha quedat ara un gran esvoranc al paviment, ja que tot el formigó ubicat en aquell punt va sortir expel·lit per l’explosió. 

A més, s’ha concretat, després de tota una nit de feina, les dues línies d’actuació dels bombers en aquell moment. D’una banda, s’estava fent la recerca de la persona, objectiu en el qual tenien abocada “la màxima intensitat de treball”. I en un altre pla, s’estava abordant “la contenció i protecció de tots els productes químics”, ha expressat Àngel López. Alhora, ha reconegut que, com a conseqüència de l’esclat, una part de l’estructura de Proquibasa feta d’amiant va saltar pels aires i, per tant, va alliberar fibrociment. Tanmateix, ha descartat que “després de 20 hores de l’explosió” això suposi cap inconvenient pels treballadors i veïns de la Verneda. 

Pel que fa a la resta de ferits d’ahir, els 19 casos lleus han estat ja donats d’alta, ha informat la sotscap territorial de Barcelona del Servei d’Emergències Mèdiques, Zulma Itzaina. Per la seva part, els Mossos d’Esquadra col·laboren amb els bombers a l’hora de fer una darrera anàlisi mitjançant drons per calcular de l’abast de l’afectació al polígon. Segons ha explicat l’intendent en cap de la comissaria de Sant Martí, Joan Cordón, ahir ja es va prendre declaració als testimonis de l’entorn i treballadors de Proquibasa i avui es continuarà amb la mateixa línia d’investigació. Entre les tasques a executar avui, a més, ha esmentat “les inspeccions oculars tècnico-policials” com un dels punts clau pendents de resoldre. 

Nou comentari