Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Experts analitzaran com millorar la qualitat de les aigües en una jornada al Port de Barcelona
  • CA

El sanejament i la millora de la qualitat de les aigües portuàries serà el tema de la jornada amb experts de diverses universitats i centres de recerca que se celebrarà divendres al Port de Barcelona. Es tracta de la primera Jornada sobre la Qualitat de les Aigües i el Sanejament dins de l’entorn portuari, i es serà inaugurada pel president del grup de treball de Qualitat Ambiental del Consell Rector de la Comunitat Portuària, Eduard Duran, i el cap de Medi Ambient del Port de Barcelona, Jordi Vila.

En la sessió hi participaran els principals actors relacionats amb el seguiment i les accions de millora de les aigües del Port de Barcelona perquè tots plegats puguin tenir una “visió general i oberta de la matèria”, segons indica el Port de Barcelona en un comunicat. L’objectiu, segons els responsables de la infraestructura presidida per Mercè Conesa, és “crear sinergies entre els tècnics i experts que dia a dia estan en contacte amb el món marí i els operadors que realitzen les seves activitats dins del port”.

Hi intervindran experts en hidrodinàmica portuària com Marc Mestres, del Laboratori d’Enginyeria Marina de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); sobre la contaminació de metalls i compostos orgànics, com Josep Caixach, director del Laboratori de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua IDAEA-CSIC; i experts en les masses d’aigua portuària des d’una visió d’ecosistema com la Susana Pinedo, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes CEAB-CSIC, i l’Elisabet Berdalet i l’Ester Garcés, de l’Institut de Ciències del Mar ICM-CSIC.

A la jornada també hi seran representats dels operadors del Port de Barcelona, com el director de la terminal de CLH, Josep Serra; José Luis Sánchez, de TMA; Ana Conesa d’Ecoimsa; o José Manuel Juárez, patró major de Barcelona, entre d’altres. També intervindran professionals del Port de Barcelona, com el responsable de Medi Marí, Javier Romo.

El organitzadors remarquen que “la qualitat de les aigües portuàries és una preocupació comuna entre la major part dels ports europeus i mundials” i que “el Port de Barcelona no n’és una excepció”. Recorden que “les aigües portuàries son receptores de les descàrregues d’aigües residuals de la zona urbana i industrial de la ciutat i de les activitats del propi port”. Per això, “per mantenir la seva qualitat, des de fa anys el Port de Barcelona ha impulsat diverses actuacions, a petita i a gran escala, per aconseguir la millora de les aigües”.

Algunes de les principals actuacions a nivell infraestructural han estat: la construcció de la nova Xarxa de Sanejament portuària (que recull les aigües residuals generades en totes les instal·lacions i activitats del recinte portuari), la col·laboració en la posada en marxa de la depuradora del Llobregat i l’obertura de la nova Bocana Nord.

A banda de les grans actuacions, el Port de Barcelona també “presta els serveis de recollida de residus flotants de la làmina d’aigua i de vaixells, aquest últim en compliment del conveni internacional MARPOL”. I disposa d’un Pla de Contingències per actuar en cas d’incidents de vessament d’hidrocarburs i d’altres substàncies químiques així com procediments específics per actuar en casos d’altres incidències marines.

“Aquest compromís del Port de Barcelona amb la qualitat de les seves aigües s’emmarca en un pla d’actuació molt més ampli per impulsar accions a tots els nivells en la lluita contra el canvi climàtic i acomplir els objectius de reducció d’emissions fixats per als anys 2030 i 2050”, assegura el comunicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa