Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Èxode de bengalins a Gran Bretanya per esquivar el Brexit
  • CA

Les famílies bengalines que viuen a Barcelona estan molt pendents del Brexit i un grup significatiu ha decidit fer les maletes a corre-cuita aquest hivern per anar-se’n al Regne Unit i esquivar així possibles obstacles migratoris. Per aquesta comunitat és vital que no els tanquin la porta a un eventual futur a l’illa, tant a nivell laboral com personal. Els llaços que uneixen el Regne Unit i Bangladesh són fruit de moltes dècades d’història colonial. Des del segle XVIII els britànics han tingut presència i influència al territori on actualment es troba Bangladesh. De fet, no va ser fins al 1947 que l’Índia i el Pakistan es van independitzar dels britànics, i el que avui és Bangladesh va ser una província pakistanesa fins el 1971, quan es va convertir en país independent.

No sorprèn, doncs, que la comunitat bengalina al Regne Unit sigui una de les més nombroses de la regió europea, juntament amb la italiana. En concret, a Regne Unit hi viuen uns 400.000 bengalins. A Barcelona n’hi ha uns 15.000, que impulsen tornejos de criquet i d’altres activitats comunitàries. Els bengalins que s’han instal·lat en els últims mesos al Regne Unit procedents de Barcelona han marxat sobretot per por a un enduriment de la política migratòria arran de la sortida de la Unió Europea, expliquen al TOT Barcelona diverses fonts coneixedores.

El vicepresident de l’associació Anjumane al Islah Lotifia, Giash Uddin, xifra en “unes 30 o 40” les famílies bengalines que vivien a la capital catalana i que ja s’han traslladat al Regne Unit. Aquest petit èxode es va concentrar sobretot entre octubre i desembre de 2020. No eren pas els primers en marxar: segons els càlculs d’Uddin, unes 200 unitats familiars han deixat Barcelona pel Regne Unit entre 2015 i 2020. La tendència, doncs, es va començar a accelerar considerablement aquesta tardor.

Aquest degoteig s’ha notat també en altres àmbits, com l’escolar. Per exemple, una professora d’institut de Nou Barris explica a aquest diari que li han marxar a Londres tres alumnes durant les setmanes prèvies al Nadal. Tot i que les matriculacions i desmatriculacions a meitat de curs no siguin un element infreqüent entre aquest perfil d’estudiantat –migració, reagrupament, feines noves…–, la coincidència en el destí britànic va cridar molt l’atenció dels mestres.

A buscar feina

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea, formalitzada el 31 de gener de 2020 però materialitzada de forma esglaonada, ha comportat canvis en la relació entre aquest país i els Estats comunitaris. Una de les modificacions que ha entrat en vigor amb l’arribada del 2021 ha estat un increment d’exigències per als migrats que volen anar a viure al Regne Unit.

Uddin, que forma part d’una de les associacions més actives de la comunitat bengalina de Barcelona, confirma que molts dels que han marxat ho han fet per motius econòmics. “Han anat al Regne Unit per buscar feina“, argumenta. I recorda que els bengalins tenen molta més presència allà en comparació de la capital catalana i per tant poden integrar-se molt més fàcilment al país d’acollida i conèixer compatriotes, cosa que serveix d’incentiu per canviar un país per l’altre. “Hi ha molts regidors i fins i tot algun diputat bengalí, al Regne Unit!”, exemplifica. A més, allà els sous i les ajudes governamentals són superiors, segons afegeixen diversos membres de la comunitat bengalina de la ciutat catalana. Tots ells coneixen algú que viu a Londres o a altres ciutats britàniques.

Nous llindars molt alts de renda

Fins ara marxar al Regne Unit era com marxar a qualsevol altre país europeu, per als bengalins de Barcelona. Però a partir de l’1 de gener les condicions s’han endurit. D’entrada ara cal aconseguir un visat, per al qual és necessari disposar d’un nivell expert d’anglès i guanyar, com a mínim, 25.600 lliures esterlines –28.200 euros– cada any. A més, cal demostrar solvència per pagar el trasllat i la mudança al país. Només per sol·licitar el visat s’ha de pagar entre 610 i 1.408 lliures esterlines, o entre 671 i 1.550 euros.

Tot plegat ha portat desenes de bengalins a abandonar Barcelona, on ja s’havien assentat i havien fet vincles, per començar de zero al Regne Unit amb l’esperança d’un futur més pròsper. Membres de la comunitat bengalina lamenten les diferències d’oportunitats entre els dos països i destaquen que l’educació i les oportunitats laborals per als fills de famílies bengalines són superiors al Regne Unit que a la capital catalana.

Més notícies
Hm Rashal Hawlader (dreta) durant la presentació de l'equip de criquet / Jordi Borràs
Els bengalins de Barcelona es conjuren contra la droga amb un nou club de criquet
Notícia: Els bengalins de Barcelona es conjuren contra la droga amb un nou club de criquet
Comparteix
Entrenen i juguen en pistes multiusos davant del 'no' municipal a un camp específic per aquest esport
Imatge de l'operatiu de la Policia Nacional. | Policia Nacional
Cau una xarxa coordinada des de Barcelona que introduïa immigrants asiàtics a l’Estat
Notícia: Cau una xarxa coordinada des de Barcelona que introduïa immigrants asiàtics a l’Estat
Comparteix
La xarxa havia facilitat l'entrada de 350 immigrants a l'Estat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa