Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El bloqueig de la UPF provoca tensió i enfrontaments entre estudiants
  • CA

L’efecte de la sentència se segueix fent notar a les universitats dues setmanes després de la seva publicació. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat una vaga indefinida a partir d’avui als centres universitaris per reclamar l’avaluació única per als alumnes, és a dir, que els estudiants es puguin examinar de cada assignatura amb un examen final per poder faltar a classe i mobilitzar-se de forma “permanent”. Han bloquejat els accessos d’algunes universitats, com la UPF, cosa que ha creat conflictes i tensió entre l’alumnat favorable i contrari a la vaga.

El rector de la UPF, Jaume Casals, ha comparegut davant dels mitjans a les 13 hores per explicar la posició de la universitat davant la situació que es vivia als diversos campus. Tal com va traslladar l’equip de direcció ahir a la nit en un comunicat, Casals ha expressat que l’oferta de la UPF passa per una avaluació única en les recuperacions. Així, els alumnes que vulguin podran examinar-se de les assignatures amb un sol examen, que es farà el dia de les recuperacions. 

Els alumnes que bloquegen els accessos a la UPF des de primera hora d’aquest matí han considerat que l’oferta és “insuficient”. La portaveu del SEPC Ciutadella, Anna Clua, ha argumentat que la intenció dels estudiants és poder fer un examen a final de trimestre per evaluar-se de tota l’assignatura i, en cas de suspendre, tenir l’opció de fer un examen el dia de la recuperació. Segons critica, l’alternativa que ofereix la UPF no els permetria fer una recuperació en cas de suspendre l’examen final.

Per tant, en rebutjar la proposta del rector, el SEPC manté el bloqueig als accessos perquè recorden que l’avaluació única en el format que volen és essencial per treure les barricades. 

Alumnes que han intentat entrar a la força

Alguns estudiants han intentat entrar cap a les 9 hores a un dels edificis del campus Ciutadella, cosa que ha acabat amb enfrontaments entre els que estaven atrinxerats i els que volien accedir-hi. La portaveu de l’entitat unionista S’ha acabat, Julia Moreno, ha relatat com hi ha hagut diverses agressions i insults. Finalment, però, el bloqueig s’ha mantingut. Tot seguit s’ha format un grup d’estudiants que volien negociar amb els membres del SEPC per entrar a la universitat i traslladar al rector les seves peticions.

Classes al pati pel bloqueig de les facultats a la UPF en el primer dia de vaga indefinida / A.L.

Classes al pati pel bloqueig de les facultats a la UPF en el primer dia de vaga indefinida / A. L.

La confusió ha estat una constant al llarg del matí, ja que molts alumnes han anat a classe després que la direcció comuniqués que era dia lectiu malgrat la convocatòria de vaga. “També és una putada si les cancel·len, però si han de permetre que bloquegin la universitat, que les cancel·lin”, deia un estudiant de Dret que havia vingut a fer classe.

[r:1]

El mateix alumne criticava que la direcció de la UPF sabia des d’ahir que el SEPC preparava un boicot a la universitat i que els ha “permès” fer-ho. Ell també era un dels estudiants que escoltava el seu professor de Dret de mercats financers quan els explicava, a l’exterior de l’edifici, que no podrien fer la classe de les 13 hores. “Els que sortiu perdent sou vosaltres”, lamentava el docent, que simpatitzava amb els alumnes que “venen de lluny” perquè han perdut el temps.

Dos professors de la UPF dialoguen amb els seus alumnes en el primer dia de vaga indefinida / A.L.

Dos professors de la UPF dialoguen amb els seus alumnes en el primer dia de vaga indefinida / A.L.

Altres professors eren més creatius i buscaven alternatives, com ara fer classe a l’exterior. Un cas era l’Ignacio, docent de Contratació, que ha impartit la seva classe de les 8:30 hores al pati de l’edifici. Tots dos professors avançaven feina en una taula mentre alguns alumnes discutien sobre com encaixar el dret a fer vaga i el dret a fer classe.

Barricades en lloc de piquets

En lloc dels tradicionals piquets de vaga, el primer dia d’aturada indefinida ha anat acompanyat de barricades per dificultar l’accés dels alumnes que volen fer classe. Més d’un centenar d’estudiants convocats pel SEPC –el sindicat majoritari a les universitats– han dormit a l’interior dels diversos campus de la UPF i han taponat les entrades des de primera hora del matí. Els tres nuclis de facultats –Mar, Ciutadella i Poblenou– han quedat tancats de facto per les barricades. 

Barricada al campus Mar de la UPF | Cedida

Barricada al campus Mar de la UPF | Cedida

La petició “de màxims” del SEPC, segons fonts del sindicat, és la suspensió de classes fins que “el moment de mobilitzacions constants acabi”. Les mateixes fonts afegeixen que l’altra petició que posen sobre la taula és el posicionament públic del rectorat i, en qualsevol cas, l’avaluació única. 

Paral·lelament, el SEPC ha convocat vaga els dies 30 i 31 als instituts. Així, suma forces amb el Sindicat d’Estudiants, que ja havia cridat a la vaga aquests dos dies. Malgrat tot, la relació entre tots dos sindicats estudiantils és dolenta i les protestes post sentència han provocat que la divisió s’hagi accentuat.

Més notícies
Manifestació estudiantil del 17 d'octubre | Adrià Lizanda
Les protestes per la sentència exacerben la divisió en el moviment estudiantil
Notícia: Les protestes per la sentència exacerben la divisió en el moviment estudiantil
Comparteix
Els dos sindicats majoritaris a Barcelona protagonitzen tres episodis que evidencien la falta d'entesa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joc brut a octubre 29, 2019 | 09:18
    Joc brut octubre 29, 2019 | 09:18
    On son els policies infiltrats del carrer d'Aragó de Barcelona?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa