Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les escoles de la Dreta de l’Eixample, en peu de guerra pels ‘bolets’

Les famílies de les escoles públiques de la Dreta de l’Eixample han posat el crit al cel amb l’especial incidència dels ‘bolets’ el proper curs. Es tracta de grups afegits a les escoles –que no sempre estan preparades en recursos i espai– per encabir-hi la demanda que sobrepassa les places previstes. Segons denuncia la Coordinadora d’AFAs i AMPAs en un manifest conjunt, els centres d’aquesta extensa àrea d’escolarització n’hauran d’assumir 10 nous a Primària i Infantil.

Així, les AFAs i AMPAs demanen al Consorci una planificació adequada de les places per als propers cursos. Volen evitar l’abús dels ‘bolets’ i els augments de ràtio, que considera ”pedaços”, i alerten que no es poden convertir en una ”solució recurrent” perquè perjudica la qualitat del sistema educatiu públic. Per això exigeixen el compromís d’Ajuntament i Generalitat de crear com a mínim una escola nova de dues línies en aquesta zona.

Per la Coordinadora d’AMPAs, aquesta és una mesura imprescindible i demanen al Consorci que mentrestant doti dels recursos necessaris les escoles receptores, per tal que des de P3 fins a 6è es pugui atendre tot l’alumnat ”en igualtat de condicions” i sense que vagi ”en detriment del projecte educatiu del centre”. També mostra la preocupació per les places de Secundària a la zona i per això reclama l’obertura ”urgent” de l’Institut d’Educació Secundària Angeleta Ferrer per al setembre del 2021

Pel que fa als centres d’alta complexitat, les famílies demanen més recursos i un repartiment equitatiu de la matrícula viva per totes les escoles de la zona per evitar que es concentri als centres amb menys demanda o als bolets generats ‘ad hoc’. Exigeixen que es limiti la ràtio màxima a cada curs a la matrícula efectiva i proposen que es puguin obrir aules d’acollida un cop iniciat el curs. En aquest sentit, la coordinadora detecta  una ”demanda desigual” entre escoles d’infantil i primària: els centres de màxima complexitat reben menys sol·licituds de plaça. Per això, demana al Consorci que vetllin perque la qualitat dels centres públics sigui equitativa i considera que el control de la matrícula viva i les aules d’acollida són dues mesures que hi poden incidir. 

De cara a futurs períodes de preinscripció, la Coordinadora vol que les àrees d’influència dels centres tinguin en compte com a aspecte principal i prioritari la distància al domicili i no les fronteres administratives de districte. A banda, també demanen que el procés sigui més transparent per a què les famílies tinguin ”informació vertadera”. 

Les famílies de l’escola Bogatell, contra el tancament d’una línia de P3

No només a l’Eixample hi ha enrenou per la planificació de les escoles públiques. L’Associació de Famílies d’Alumnes de l’escola Bogatell, al districte de Sant Martí, ha iniciat una recollida de signatures al Change.org per evitar el tancament d’una línia de P3 al centre. Segons l’AFA, el Consorci ha pres la decisió per manca de preinscripcions però insinuen que hi ha famílies que havien escollit Bogatell en segona i tercera opció però han hagut d’anar a una concertada. Per això demanen la mobilització de la comunitat educativa i defensen els 40 anys d’història del centre. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa