La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat que el Consorci de Serveis Socials ha creat un grup de treball per fer un seguiment de les recomanacions fetes per la Intervenció General de la Generalitat per esmenar les irregularitats detectades entre el 2014 i el 2019 a l’ens. Fonts del departament han explicat a l’ACN que són els primers interessats esclarir els fets i que la majoria de males pràctiques –entre elles contractes milionaris adjudicats a dit– ja han estat resoltes.

Cervera també ha anunciat que s’iniciarà una revisió de les retribucions d’alguns treballadors després que s’hagi destapat que durant anys s’han estat pagant sobresous injustificats. La Generalitat, que té una participació del 60% en el consorci, ha avançat que convocaran a una reunió l’Ajuntament de Barcelona, que té el 40% restant, per analitzar les irregularitats destapades per El Periódico, que inclouen adjudicacions milionàries sense concurs, fraccionaments i signatura de convenis sense autorització.

L’Ajuntament s’espolsa responsabilitat

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona ha afirmat que està “plenament compromès amb la transparència i la bona gestió” al Consorci de Serveis Socials. Fonts del consistori consultades per l’ACN assenyalen que l’Ajuntament ha promogut millores en la gestió del Consorci durant els darrers anys tot i remarcar que la participació en l’òrgan és minoritària, ja que els serveis socials que es gestionen des del Consorci són competència de la Generalitat.

“L’any 2018, amb el canvi de la gerència, l’Ajuntament posa de manifest la necessitat de fer un pla de gestió per regularitzar la situació contractual i de gestió i control econòmic de la institució”, indica l’Ajuntament. El pla, afegeix, consistia en reduir l’ús dels procediments de reconeixement de crèdit i el reforç de professionals destinats a la gestió dels procediments i al control econòmic. “Ha sigut un procés complex de millora en la gestió que s’ha assolit fins al punt que moltes de les qüestions plantejades ja han quedat resoltes”, conclou el Consistori. D’altra banda, l’Ajuntament remarca també que és la Generalitat qui estableix l’estructura retributiva del Consorci.

Contractes milionaris a dit

La Sindicatura de Comptes i la Intervenció de la Generalitat ha realitzat cinc auditories en els últims anys que detallen les males pràctiques del consorci, sobretot entre el 2014 i el 2015, quan estava controlat per CiU, i l’ens en té constància almenys des del 2017, quan va entrar l’actual gerent, Joan Uribe. La CGT ha anunciat que portarà el cas a l’Oficina Antifrau de Catalunya perquè investigui totes les irregularitats i demani responsabilitats si s’escau.

Un informe dels comptes del consorci del 2014 és el que fa saltar totes les alarmes després de trobar una vintena de contractes, que sumen 22 milions d’euros, que es van adjudicar sense concurs utilitzant un procediment d’urgència reservat per a casos excepcionals i que requereix una justificació tècnica que mai es va dur a terme. L’any següent es van trobar quatre contractes més adjudicats pel mateix mecanisme.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Curiós a octubre 13, 2021 | 20:32
    Curiós octubre 13, 2021 | 20:32
    Si hi ha comentaris que no agraden a la direcció del diari, es modifica lleugerament la notícia i els missatges desaparèixen. És un bon mètode de censsura molt usat per aquest diari.

Nou comentari

Comparteix