Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’epidèmia de coronavirus col·lapsa el Registre Civil i el dipòsit de cadàvers de Barcelona
  • CA

La reducció de personal per l’estat d’alerta i l’augment de morts per la COVID-19 està amenaçant amb col·lapsar el Registre Civil de Barcelona, ​​on ja només s’expedeixen llibres de família i llicències d’enterrament, una situació que també afecta el dipòsit de cadàvers. La Comissió Executiva de Seguiment del coronavirus constituïda al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha advertit després de la seva última reunió que la insuficiència de mitjans personals al Registre Civil pot provocar un “col·lapse” en les inscripcions de naixement i defunció, de manera que no puguin dur-se a terme en els terminis reglamentaris previstos.

Per això, la Comissió considera “indispensable” que de manera “efectiva i immediata” s’implantin els mitjans telemàtics necessaris perquè aquestes inscripcions puguin ser formalitzades pels lletrats de l’administració de justícia i funcionaris que estan confinats al seu domicili, encara que disponibles per treballar.

Les conclusions de la Comissió es basen en un informe de el Departament de Justícia que assenyala que, tot i l’increment dels serveis mínims presencials acordats des del 30 de març passat –cinc funcionaris en el torn de matí i tres al de tarda–, el personal de Registre Civil no dóna l’abast per dur a terme les inscripcions de naixements, tampoc les que arriben per comunicació electrònica des dels centres hospitalaris. A més, des del passat 17 de març, segons el citat informe, el Registre Civil tampoc està practicant les inscripcions de defunció, ja que els seus serveis mínims se centren en expedir llibres de família i llicències d’enterrament causa de la “elevada càrrega de treball” que suporten. D’aquesta manera, les inscripcions de naixements i defuncions queden pendents de registre per quan es recuperi la normalitat operativa.

I això malgrat que el Ministeri de Justícia, en el seu protocol de cobertura dels serveis essencials dels registres civils, estableix que, quan sigui necessari expedir llicència d’enterrament abans que inscripció de defunció, aquesta ha de practicar-ho més ràpid possible, a l’endemà sempre que es pugui.

Agilitzar tràmits al dipòsit de cadàvers

A més, la Comissió Executiva de la COVID19 del TSJC ha constatat la “saturació” que presenten les neveres del dipòsit de cadàvers de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses (IMLCF) de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, ​​amb capacitat per a 176 cossos, donat que la previsió de nous ingressos supera la de sortides.

Tenint en compte que la majoria d’aquestes morts són naturals, la Comissió ha demanat als metges forenses, a les fiscalies competents i als jutges d’instrucció de la província de Barcelona que “agilitzin el més aviat possible” els tràmits per desjudicialitzar aquests casos. L’objectiu de l’acord de la Comissió és evitar la “saturació” de les càmeres de el dipòsit de cadàvers per procurar que les neveres quedin reservades per a casos de morts violentes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa