Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Entitats islàmiques critiquen la Generalitat per les recomanacions per celebrar el ramadà

Les recomanacions de la Generalitat de Catalunya per celebrar el ramadà en el context d’estat d’alarma han aixecat polseguera entre diverses entitats islàmiques. Nou entitats de la comunitat islàmica, tres d’elles barcelonines, han enviat una carta a la Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) exigint que demanin disculpes per les indicacions que ha elaborat per a la celebració del ramadà. “Per haver excedit els seus límits institucionals amb aquesta notificació que creiem desafortunada”, resumeix la carta de les entitats. 

Els consells de la Generalitat, recollits en un document de la DGAR, “estereotipen” la comunitat islàmica, segons les entitats crítiques amb l’administració catalana. “La carta estereotipa a tot un col·lectiu de ciutadans del nostre país, adreçant-los una notificació que deixa entreveure que la seva condició facilita la vulneració de l’estat d’alarma durant el ramadà”, lamenten les entitats signants del text adreçat a la Generalitat.

Respecte a les oracions que es fan en horari nocturn, la DGAR recorda que s’hauran de fer en l’àmbit familiar i a casa. “Per qüestió dels horaris nocturns de les celebracions, cal tenir cura del soroll que es pugui produir en els domicilis particulars i la seva afectació en els veïns”, avisa la Generalitat. Aquesta indicació ha creat malestar en les nou entitats islàmiques que s’han adherit a la queixa, ja que “obre la porta perquè el veïnatge no musulmà determini el soroll que produeixen els seus veïns i veïnes musulmans”. 

Un altre dels aspectes que ha enervat les entitats ha estat la prohibició de la zakat, una contribució solidària a membres de la comunitat musulmana que es fa al final del ramadà. La Generalitat insta a ajornar aquesta celebració si comporta contacte entre persones i a fer-la quan “la vida social estigui més normalitzada”. Les entitats lamenten que la DGAR no proposa cap alternativa per portar a terme la zakat –”es tracta d’un precepte islàmic que s’ha de dur a terme en un moment precís”– i denuncien “una intromissió flagrant en els afers interns de tota una població que professa l’islam”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa