Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | T’oposaries un centre per a toxicòmans al costat de casa?

Els equipaments per a persones molt vulnerables, en especial toxicòmans i sensellar, han despertat històricament a Barcelona sentiments contraposats. Si bé la gran majoria de població està d’acord en què n’hi hagi i avala la seva funció social, a l’hora de triar emplaçament esclaten queixes veïnals perquè molts ciutadans no els volen a prop de casa seva. És un fenòmen sociològic conegut amb les sigles NIMBY, que corresponen a l’expressió en anglès Not In My BackYard.

L’últim episodi d’aquestes característiques té com a escenari el barri del Baix Guinardó, com explica aquest ampli reportatge del TOT Barcelona. Un alberg municipal per a persones sense sostre amb problemes d’addicció preveu mudar-se a un hotel tancat, situat davant de l’escola Mas Casanovas. Ara està situat a Les Corts, a tocar de dues altres escoles a les que no ha donat problemes. El lloguer de l’espai que ocupa està a punt de vèncer i necessita el trasllat.

L’Ajuntament ha sortit en defensa de l’equipament, que ha demostrat una sòlida capacitat de rehabilitació dels seus usuaris. “És un centre residencial, una llar on només entren les perones que hi resideixen. No hi ha risc”, ha insistit la regidora de Salut, Gemma Tarafa, per intentar convèncer als veïns del Baix Guinardó. La reivindicació la capitaneja l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) del centre. 

Persones allotjades al centre també han comparegut davant dels micròfons dels mitjans de comunicació per fer una crida a la solidaritat. Juan, un dels usuaris, els demana que no els tinguin por: “No som ogres, no som mala gent… Som gent que tenim un problema. Només volem viure sota un sostre. Els seus fills no es trobaran mai en perill. No ens dediquem a anar robant ni res d’això”, ha remarcat.

De moment les famílies del col·legi no donen el braç a tòrcer. Elogien la tasca del centre, que gestionarà per encàrrec municipal l’entitat especialitzada ADT, però rebutgen l’ubicació proposada. Si tira endavant, es plantegen presentar un recurs. Sostenen que a les Corts hi ha hagut algunes queixes per brutícia i incivisme puntual i temen que passi també davant l’escola. La caòtica comunicació de l’emplaçament tampoc hi ha ajudat.

El cas porta moltes persones a preguntar-se quina posició prendrien si fossin veïns pròxims a un centre per a toxicòmans o si els seus fills anessin a una escola propera. En públic és més escassa la crítica, però en privat els posicionaments nimby estan molt més estesos. Per això a l’enquesta d’aquest dimecres al TOT Barcelona preguntem als nostres lectors: T’oposaries un centre per a toxicòmans al costat de casa?

here

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a gener 21, 2022 | 22:37
  Anònim gener 21, 2022 | 22:37
  Oi tant, ja tenim prou inseguretat i brutícia a Barcelona... És degradar l'entorn... Hi ha altres llocs...Per exemple Collserola es molt gran...
 2. Icona del comentari de: 34total a febrer 14, 2022 | 10:28
  34total febrer 14, 2022 | 10:28
  A favor però no en qualsevol lloc!! Els albergs de toxicomans, narcosales... sempre lluny de les escoles i en espais que reuneixen les condicions aptes per instal.lar aquests equipaments i amb consens previ!
 3. Icona del comentari de: Maria a febrer 14, 2022 | 10:28
  Maria febrer 14, 2022 | 10:28
  A favor però no en qualsevol lloc!! Els albergs de toxicomans, narcosales... sempre lluny de les escoles i en espais que reuneixen les condicions aptes per instal.lar aquests equipaments i amb consens previ!

Nou comentari

Comparteix