Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Empresonen un clan que obligava a demanar almoina un home 18 hores al dia
  • CA

Els Mossos d’esquadra i la Guàrdia Urbana han detingut un clan familiar format per dos homes i una dona, els tres de nacionalitat romanesa, que obligava a un home, també romanès, a demanar almoina en jornades maratonianes de fins a 18 hores. L’explotació, expliquen els Mossos, va començar el 2016, quan la víctima va ser triada perquè complia el perfil: avançada edat, no disposava de feina ni recursos a Romania i no tenia estudis ni cap vincle a Barcelona.

La investigació es va posar en marxa dos anys més tard, l’agost del 2018, després que els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona detectessin un possible cas d’explotació d’un home que demanava almoina als Jardinets de Gràcia i que no disposava de recursos, ni socials ni econòmics.

 

Els captadors, segons els cossos policials, van convèncer a la víctima assegurant-li millorar les seves condicions de vida. Quan l’home va arribar a Barcelona, va veure que tot era mentida. Els seus captadors li van retirar la documentació i el van ubicar als jardinets de Gràcia. L’obligaven a dormir al carrer i el tenien controlat en tot moment (vegeu el vídeo) en jornades de divuit hores, sovint sense rebre ni aliments ni beguda. L’acumulació d’hores al carrer en posicions sovint forçades li restaven mobilitat i en molts casos s’acabava fent les seves necessitats al damunt. Aquestes llargues jornades al carrer li generaven entre 300 i 500 euros diaris als explotadors. Aquesta situació de precarietat dilatada en el temps va comportar que haguessin d’intervenir quirúrgicament aquest home i que li haguessin d’amputar la cama esquerra, com a conseqüència de la seva activitat al carrer.

L'home / Mossos GUB

Les llargues jornades al carrer generaven entre 300 i 500 euros diaris als explotadors

Un cop els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona van donar l’alerta, la Guàrdia Urbana i la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’esquadra se’n van fer càrrec i van poder identificar els responsables de la captació, el trasllat i l’explotació d’aquest home: dos homes i una dona que formaven part d’un clan familiar i que opearaven com a grup criminal. La investigació va posar de de relleu que els explotadors utilitzaven els diners que obtenia la víctima mentre pidolava per adquirir propietats a Romania i per jugar a un joc d’atzar anomenat barbut, molt popular a Romania.

Pel que fa a la localització dels explotadors, des del jutjat es van emetre dues ordres de detenció europees, ja que dos dels individus havien fugit al seu país davant la possibilitat de ser detinguts pels fets investigats. Mesos més tard i gràcies a la col·laboració amb les autoritats de Romania, els dos individus van ser detinguts i extradits a l’Estat espanyol. La jutgessa va decretar el seu ingrés a presó, juntament amb el tercer membre del grup que va ser detingut a Barcelona el 19 de gener per agents del Grup de Tràfic i Explotació de Persones (GTEP) de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Més notícies
La campanya estiuenca d’Arrels per visibilitzar la pobresa a Barcelona
Notícia: La campanya estiuenca d’Arrels per visibilitzar la pobresa a Barcelona
Comparteix
L'entitat denuncia a Instagram la precària situació de les persones sense sostre de la ciutat
Collboni es marca un doble objectiu: “Pobresa zero i emissions zero per al 2030”
Notícia: Collboni es marca un doble objectiu: “Pobresa zero i emissions zero per al 2030”
Comparteix
El candidat del PSC vol que l'Expo del 2030 sigui "la tercera gran transformació" de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa