Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els sacs de runa, la munició fàcil i invisible dels aldarulls
  • CA

El Palau de la Música va rebre unes perilloses pedrades dissabte a la nit, que van trencar vitralls històrics segons ha denunciat la institució cultural. La munició era gratuïta, fàcil i a la vista de tothom: davant mateix de l’edifici patrimonial hi havia dos grans sacs de runa plens de material d’obra. Aquest diumenge a la nit al carrer Sant Pere més alt, a escassa distància del Palau, també hi havia diversos sacs taronges plens de runa i sense cap precinte. En aquest cas van amenitzar un enfrontament amb veïns.

Projectils de la mida d’un puny, a poca distància d’un punt calent de les protestes, la Prefectura de Via Laietana. La disponibilitat reiterada d’aquest material sorprèn als barcelonins i motiva tot tipus de teories de la conspiració, com es pot llegir un cop i un altre a les xarxes socials. No és el primer cop: aquest residu ja s’havia fet servir profusament en altres aldarulls com els de Can Vies.

Per què hi ha runa alimentant els disturbis, doncs? Fonts dels Mossos d’Esquadra i de l’Ajuntament de Barcelona, consultats pel TOT Barcelona, expliquen com funciona la retirada d’objectes perillosos abans d’un probable disturbi. La policia catalana elabora un “estudi previ dels punts de perillositat” a la zona d’influència de la protesta, per identificar possibles objectius dels manifestants i mobiliari urbà susceptible de ser malmès, com els contenidors. 

A través d’aquest pla de prevenció, els Mossos d’Esquadra han fet que l’Ajuntament de Barcelona retirés 724 contenidors des de dimarts. Sobre els sacs de runa, en canvi, no hi ha cap recompte oficial. Si se n’han retirat, no consta enlloc. 

Incapacitat pública

La policia catalana s’excusa afirmant que “és impossible conèixer tots els elements mòbils” en el marge de temps disponible. Caldria pentinar sobre el terreny tots els carrers on potencialment pot haver aldarulls, que a vegades són inesperats. En aquest sentit, sosté que el Palau de la Música era lluny dels punts de convocatòria d’aquest cap de setmana, la plaça Universitat i l’estació de Sants.

El cos al·lega també que “els sacs de runa poden aparèixer al llarg del dia o omplir-se just abans de la protesta”. “Igual que si un veí baixa un moble al carrer perquè és el dia dels trastos”, afegeixen. Com qui no vol la cosa, però, Mossos recorda que l’Ajuntament sí que coneix la ubicació exacta de cada punt d’emmagatzematge de runa perquè cobra una taxa als promotors de l’obra per poder-la posar a la via pública.

Manifestants movent un gran contenidor de runa, la tercera nit d’aldarulls a Barcelona / Jordi Borràs

L’Ajuntament admet que no té capacitat per retirar –ni de fer retirar– tots els dipòsits de runa. Certament, no hi ha cap brigada dedicada a gestionar aquest element quotidià, com sí que hi ha operaris i subcontractes específics per a eliminar grafits o recollir la brossa. “Quan rebem la previsió d’aldarulls dels Mossos, demanem als particulars i promotors d’obres que retirin els seus sacs de runa”, indica un portaveu municipal.

Així i tot, reconeix, els grans dipòsits –de metall i molt pesants– “no són gens fàcils de retirar” amb rapidesa perquè cal maquinària.

Montjuïc, pàrquing de contenidors

Els centenars de contenidors retirats dels carrers de Barcelona preventivament tampoc disposen d’un magatzem especial. El consistori els acumula en punts allunyats i amb poca afluència, com la muntanya de Montjuïc. Una passejada per l’entorn del Poble Espanyol permet comptar-ne desenes de tots els colors, arrenglerats l’un al costat de l’altre.

Més notícies
Brossa cremant davant del Palau de la Música, la 6a nit de protestes per Hasél / Adrià Lizanda
VÍDEOS | Tensió amb veïns i un saqueig frustrat desdibuixen la 6a nit de protestes
Notícia: VÍDEOS | Tensió amb veïns i un saqueig frustrat desdibuixen la 6a nit de protestes
Comparteix
La cita era a Sants però els manifestants han preferit tornar al centre de la ciutat
Barricada en flames a Gràcia, durant la 5a nit de disturbis / D.C.
VÍDEOS | Foam, saquejos i llançaments en la 5a nit de protestes per Hasél
Notícia: VÍDEOS | Foam, saquejos i llançaments en la 5a nit de protestes per Hasél
Comparteix
La convocatòria més massiva fins ara ha trigat menys d'una hora en escalfar-se
Dues noies fan llançaments durant els aldarulls per l'empresonament de Pablo Hasél / Jordi Borràs
Cinc malestars juvenils rere les protestes, explicats des de les barricades
Notícia: Cinc malestars juvenils rere les protestes, explicats des de les barricades
Comparteix
Nois i noies presents als aldarulls relaten frustracions per la pandèmia, la policia o la manca d'oportunitats
Joves preparen barricades a la Dreta de l'Eixample, la tercera nit d'aldarulls / Jordi Borràs
De contenidors cremats i rodes de hàmster
Notícia: De contenidors cremats i rodes de hàmster
Comparteix
'Ni-ni': Ni són els nostres primers disturbis ni hem après res de les similituds amb els precedents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa