Els Mossos alerten dels lladres escaladors que intenten fer l’agost a Barcelona

Els robatoris amb força van augmentar un 58% de l'abril a l'agost del 2018 | La policia recorda que els domicilis s'han de protegir especialment en èpoques de vacances

El mes d’agost és el pitjor que li pot passar a un pis de Barcelona. No és que no hi hagi lladres la resta de l’any, però la certesa que molts habitatges estan buits durant almenys uns dies són la seva gran oportunitat. I sempre intenten fer l’agost.

L’agost del 2018, els robatoris amb força –en domicilis i establiments als quals els delinqüents entren violentant-ne els accessos– van augmentar un 58,6% respecte de l’abril, i un 37,7% respecte del maig. Se’n van produir 1.252.

Els districtes més castigats en plena canícula van ser:

Eixample (323)
Ciutat Vella (204)
Sarrià-Sant Gervasi (145)
Sant Martí (128)
Sants-Montjuïc (112)

A la segona meitat de la taula se situaven:

Horta-Guinardó (88) 
Gràcia (81)
Sant Andreu (70)
Nou Barris (56)
Les Corts (45). 

Del 2019 encara no hi ha xifres de l’estiu, però sí del primer semestre. I, a l’Eixample, el districte on hi ha sempre més robatoris amb força per la superfície i la densitat que presenta, tots els mesos excepte el març s’han superat els 200 casos, cosa que l’any passat no es va produir fins al juliol. Aquest juny, per exemple, hi va haver 236 robatoris d’aquesta mena.

Robatoris per escalament en cadena

Una de les modalitats que més preocupen els Mossos d’Esquadra és el robatori dels lladres escaladors. I dijous mateix se’n va detectar a Sarrià-Sant Gervasi, al barri de Sant Gervasi-Galvany. El mateix dia, es van denunciar tres robatoris en una mateixa illa de cases de la part alta del carrer Aribau. S’han d’investigar, però hi ha poques possibilitats que estiguin deslligats.

El lladres van entrar als tres pisos pels balcons, després d’escalar per la façana, probablement des dels jardins oberts al carrer Tavern que hi ha a la part del darrere de les finques afectades. Van assaltar dos domicilis de dues finques contigües del carrer Aribau i un altre del carrer Madrazo, a la cantonada. Es van endur joies i diners. On van trobar una caixa forta, no la van tocar: van evitar complicar-se la vida.

Un tendal et pot salvar

El fet que els lladres de Sant Gervasi-Galvany de dijous no toquessin les caixes fortes que van trobar encaixa amb les recomanacions dels Mossos d’Esquadra per prevenir els robatoris a casa. “Tot el que sigui posar-los impediments és dissuasiu“, assegura l’agent Ana Hernández, de la unitat central de proximitat i atenció al ciutadà de la policia de la Generalitat.

Per això, una de les recomanacions és una cosa tan senzilla com tenir un tendal al balcó i desplegar-lo: complica l’accés després d’un procés dificultós de mena com és escalar una façana –encara que se’n sàpiga– i fa que els habitatges que en tenen tinguin moltes possibilitats de ser descartats pels lladres.

Les absències curtes, un perill

L’agent Hernández també insisteix que les precaucions s’han de prendre igualment encara que se surti del domicili per poca estona. “A l’estiu estem més relaxats i entrem i sortim més de casa, en lloc de passar tota la jornada laboral fora. Això s’ajunta amb el fet que els lladres estan a la recerca de pisos buits. I si sortim sense donar la volta a la clau perquè hem de tornar al cap de mitja hora, o no tanquem les reixes de la terrassa o el pati, els delinqüents poden aprofitar aquestes absències per entrar amb més facilitat”, adverteix.

En aquests casos, a més, hi ha el risc que a la tornada els lladres encara siguin a dins. “És important que si detectem que ens han entrat a robar ni tan sols accedim al pis”, avisa: per evitar ensopegar trobar-nos amb els assaltants però també per no contaminar l’escena i facilitar la investigació.

Els delinqüents miren Instagram

Els darrers anys un altre perill que els Mossos combaten són les xarxes socials. “Les fotos de les vacances a Instagram s’han de penjar a la tornada, no podem donar pistes sobre el fet que tenim la casa buida quan no hi som”, alerta l’agent Hernández.  I si es volen penjar les fotos sobre la marxa, el compte d’Instagram no ha de donar cap dada sobre qui som o on vivim. El nom de l’usuari, per exemple, no pot coincidir amb el que tenim a la bústia.

Portes rebentades i d’altres que sembla que no les hagin tocat 

De lladres especialitzats a robar en domicilis n’ni ha que utilitzen eines com el bec de lloro per trencar el pany –un pany més bo és l’únic que es pot intentar per parar-los els peus– i d’altres de més hàbils que es fabriquen claus especials. S’acosten al que seria una clau mestra i amb l’ajuda d’un petit martell o alguna altra eina els permet obrir sense trencar el pany.

L’etiqueta #llarsegura

Per a l’agent Hernández, com que no hi ha barreres físiques que impedeixin del tot l’entrada dels lladres, el millor és posar-los les coses difícils perquè no triïn casa nostra. Per això recomana velles tècniques com els temporitzadors que fan que en alguns moments del dia s’encengui un llum per simular que el pis està habitat. “Encara que si s’ho proposessin podrien controlar que aquells llums s’encenen i s’apaguen cada dia exactament a la mateixa hora, no perden el temps amb una recerca tan exhaustiva. Si veuen llum en una casa, la treuen de la seva llista”, assegura.

L’agent també recorda que a Twitter els Mossos d’Esquadra donen permanentment consells per evitar els robatoris i alerten dels modus operandi que es detecten a les ciutats, que és on són més freqüents els assalts en domicilis. Per seguir-los, s’ha de mirar l’etiqueta #llarsegura.    

Més informació

Comentaris

    Pagès 11/08/2019 11:16 pm
    I si no tens twiter qué,et fots? quin morro teniu!No és obligataori tenir-lo i ni ganes

Nou comentari