Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Vall d’Hebron entra a l’aliança dels hospitals universitaris més rellevants d’Europa
  • CA

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha entrat a formar part de l’Aliança Europea d’Hospitals Universitaris (European University Hospital Alliance, EUHA), després que el Govern ho aprovés el passat dimarts i la pròpia aliança ho ratifiqués en assemblea aquest dimecres. Es tracta d’un grup estratègic format per nou dels hospitals universitaris més rellevants d’Europa que té per objectiu fomentar l’excel·lència i la innovació en l’assistència sanitària a nivell europeu.

Aquesta aliança es va fundar el 2017 promoguda pel Vall d’Hebron i el Karolinska University Hospital d’Estocolm. Aquesta iniciativa permetrà compartir experiències entre els centres que l’integren. A més d’aquests dos centres, el conformen l’Assistance Publique-Hòpitaux de París, el Charité Universitatsmedizin de Berlín, l’Erasmus MC de Rotterdam, l’Ospedale San Raffaele de Milà, el King’s Health Partners de Londres, l’UZ Leuven de Lovaina i l’AKH Wien&MedUni Wien de Viena.

Centres d’excel·lència

Cadascun d’aquests centres és líder dins del seu país amb una capacitat de més de 1.000 llits que ofereixen atenció sanitària més avançada i especialitzada en la majoria d’especialitats clíniques. Tots tenen centres d’excel·lència en recerca i estan associats a una universitat. L’objectiu general és “exercir un paper actiu en la configuració del futur de l’assistència sanitària a la Unió Europea, compartint les millors pràctiques per al benefici del pacient i maximitzant els esforços per impulsar una recerca d’alta qualitat”, segons ha informat el departament de Salut.

Una de les eines per assolir-ho serà la creació d’una xarxa d’ecosistemes sanitaris sostenibles que assoleixin la millor qualitat assistencial possible amb els recursos disponibles. D’altra banda, l’Aliança pretén ampliar les oportunitats perquè investigadors, clínics i altres treballadors obtinguin experiències en altres hospitals universitaris europeus i desenvolupin xarxes professionals.

Model de referència

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha valorat que la incorporació del Vall d’Hebron no només posa en valor i certifica l’alt nivell d’excel·lència del centre “sinó que posiciona el Sistema Català de Salut com a model de referència d’entre els millors sistemes sanitaris d’Europa”. “Formar part d’aquesta aliança ens permetrà enfortir les relacions internacionals amb els nostres homòlegs europeus però, principalment, compartir experiències i bones pràctiques que es transformin en una millora en la salut i el benestar de la nostra ciutadania”, ha declarat.

La consellera ha apuntat que en uns moments d’emergència com els actuals, les col·laboracions entre centres no només són estratègiques sinó “imprescindibles”. “L’EUHA és l’aliança de màxima excel·lència on debatre i configurar el futur dels sistemes sanitaris europeus”, ha afirmat. Des de Vall d’Hebron, el seu gerent, Albert Salazar, ha manifestat que el centre català lidera el pilar de Recerca i Innovació dins de l’EUHA i això el posiciona estratègicament “per poder contribuir a la presa de decisions en polítiques sanitàries i de finançament de la recerca en salut a nivell europeu mitjançant una interlocució directa amb la Comissió Europea”.

Salut ha informat que l’EUHA està treballant per conceptualitzar un llibre blanc d’estratègies basades en dades de salut per apoderar els pacients i promoure els principis de la recerca i la innovació responsable en les organitzacions sanitàries, en la conceptualització d’un Espai Europeu de Dades de Salut, en la potenciació de les teràpies avançades i en el disseny de solucions sistèmiques per dinamitzar la transformació dels ecosistemes de salut “per respondre de manera sostenible i eficaç als nous desafiaments globals als que la societat s’enfronta”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa