El Vall d’Hebron crea una calculadora de complicacions en parts prematurs

L’Hospital Vall d’Hebron ha desenvolupat una eina que calcula el risc de complicacions en fetus de creixement precoç, és a dir, amb un retard diagnosticat abans de la setmana 32 d’embaràs. Això afecta entre un 3 i un 4% dels embarassos i pot comportar un naixement prematur, greus complicacions o fins i tot la mort abans, durant o després del part. Calcular les complicacions o un part prematur és difícil, ja que el diagnòstic es fa quan encara queden moltes setmanes d’embaràs i això genera incertesa en la família.

Ara, la nova calculadora o algoritme –que ja s’està utilitzant a l’hospital– permet donar un risc de part prematur per a cada cas i explicar a la família quines complicacions es preveuen i amb quina probabilitat. “Fins ara donàvem un assessorament basat en la nostra experiència, amb la calculadora aconseguim donar una informació personalitzada que permet situar la dona i la parella en la gravetat de la malaltia i el risc de complicacions a llarg termini”, explica el doctor Manel Mendoza, responsable de la Unitat d’Insuficiència Placentària de Vall d’Hebron.

Mendoza, facultatiu especialista del servei d’obstetrícia, comenta que davant del diagnòstic el primer que senten les mares és “incertesa”, ja que no saben què passarà, quan naixerà o si anirà a la incubadora, per exemple. Ara, però, la calculadora dona unes xifres “objectives” de percentatge de risc. “El retard de creixement és una malaltia que afecta els fetus que no creixen de forma suficient per estar saludables durant tot l’embaràs i això provoca en alguns casos que hagin de néixer abans d’hora”, assegura el doctor.

Dins d’aquest grup, n’hi ha un que són aquells que són petits perquè la placenta no els porta l’oxigen que necessiten i tenen risc de patir, motiu pel qual sovint els han de treure abans d’hora. De fet, segons Mendoza, és la primera causa de part prematur provocada i, per tant, afecta molts casos d’embaràs.

El cas de l’Odei

Una de les persones que va poder conèixer més en detall el cas del seu fill a través dels càlculs del nou algoritme és l’Odei Etxearte. Ella va ser pacient del doctor Mendoza. En el seu cas, van diagnosticar retard de creixement precoç del fetus la setmana 20 de l’embaràs i la calculadora va donar un 64% de possibilitat que naixés entre la setmana 34 i la 37 i que, per tant, fos prematur.

“Tu saps que tens un embaràs que no és exactament normal i pot tenir complicacions. Que et puguin dir més o menys cap a quina setmana és possible que neixi et fa preparar-te mentalment i et condiciona molt“, assenyala. També hi ha aspectes, com el postpart, o la roba que necessitarà el nadó, que és bo preveure.

“Psicològicament és important per a les mares tenir una previsió i el màxim d’informació possible per preparar-te”, diu. Per això, destaca de forma positiva les previsions que els va donar a ella i la seva parella aquesta eina. Finalment, li van induir el part la setmana 37 i el seu fill va haver d’estar 18 dies a l’UCI per caigudes de sucre transitòries però ara està “perfectament”.

Pla general dels doctors Manel Mendoza i Alba Ferràs amb l’Odei, una pacient. Imatge del 11/2/2021 (horitzontal)

L’estudi

La calculadora s’ha desenvolupat a partir d’un estudi de la Unitat d’Insuficiència Placentària del Servei d’Obstetrícia de Vall d’Hebron i el grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

El treball va consistir en el seguiment de 173 gestants amb fetus que presentaven retard de creixement precoç, és a dir, diagnosticats abans de la setmana 32 de gestació. De mitjana, les dones es trobaven a la setmana 23 de gestació i el pes dels seus fetus era molt inferior a la mitjana que els tocaria per edat.

En l’estudi, es van registrar els casos amb part prematur i els que van desenvolupar complicacions perinatals, que van aparèixer en 81 dels casos (gairebé un 56%), sobretot relacionades amb problemes respiratoris del fetus. Amb tota aquesta informació, es va desenvolupar un algoritme o calculadora per tal de poder predir el risc d’aquestes complicacions, de forma personalitzada.

Com funciona la calculadora

Alba Ferràs, metge especialista en obstetrícia i ginecologia de Vall d’Hebron, diu que la calculadora té en compte diferents característiques maternes i dades de l’ecografia. El càlcul dona el risc de la pacient de tenir un part prematur per sota de les 34 setmanes i per sota de les 37 setmanes i també de tenir complicacions greus, com una cesària intrapart o un resultat perinatal advers.

Així, per dissenyar la calculadora, els investigadors van tenir en compte característiques pròpies de la mare, l’existència d’alteracions en l’ecografia, la setmana de gestació en què es trobaven quan es va fer el diagnòstic de retard de creixement o els nivells d’uns factors relacionats amb el mal funcionament de la placenta. Aquests factors, coneguts com a sFlt1/PlGF, augmenten notablement quan la placenta no rep suficient oxigen i, per tant, indiquen un major risc de complicacions en la mare i el fetus.

Tanmateix, aquests marcadors no estan disponibles encara a tots els centres i per tal que tots puguin tenir una manera de calcular-ho i predir el risc, els investigadors van considerar una segona opció. Aquesta alternativa té en compte només les dades ecogràfiques i les característiques pròpies de la mare i permet fer un càlcul similar del risc, tot i que la millor opció és utilitzar els factors de la placenta.

Un cop publicat l’estudi, els investigadors han publicat l’eina a internet perquè estigui a l’abast d’altres centres que vulguin utilitzar-la.

Nou comentari