Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Port Vell invertirà 55 milions per guanyar un 25% més d’espai per als veïns
  • CA

El Port Vell ha aprovat el seu Pla Estratègic 2025 i en els pròxims anys invertirà 55 milions d’euros per guanyar fins a 16 hectàrees d’espai públic per als veïns, una transformació que permetrà augmentar un 25% la superfície destinada a la ciutadania, que passarà de 60 a 76 hectàrees. El Port de Barcelona aportarà 37 milions d’euros, mentre que els 18 milions restants provindran d’inversors privats.

Però aquests 55 milions –que aniran destinats, entre altres coses, a la reforma dels molls de Pescadors i d’Espanya, la finalització de la reforma de la Nova Bocana o el reforç dels vincles amb les associacions i entitats del barri de la Barceloneta– són només la punta de l’iceberg de la gran transformació que el Port de Barcelona ha dissenyat per a tota la zona del Port Vell, que va des del World Trade Center fins més enllà de l’Hotel Vela.

Operacions urbanístiques

La inversió total serà molt superior perquè “en aquesta xifra no estan contemplades dues operacions urbanístiques de gran envergadura: la reforma urbanística dels molls de Barcelona i Drassanes i el trasllat de l’estació ferroviària de mercaderies de Morrot”, expliquen des del Port de Barcelona. En el primer cas, es tracta de l’esperat trasllat al moll Adossat de les terminals de creuers i ferris situades a la zona del World Trade Center, una vella reivindicació de l’Ajuntament de Barcelona i les associacions veïnals que es va acordar el mandat passat.

L’altre gran canvi és el trasllat de l’estació ferroviària de mercaderies de Morrot, un projecte ambiciós per transformar la zona ubicada entre la muntanya de Montjuïc, la Ronda Litoral i el Port, que permetrà alliberar una gran quantitat d’espai per a activitats logístiques, educatives i de serveis vinculades al sector nàutic. La terminal es traslladarà a l’antiga llera del riu Llobregat i també està previst reubicar una part de la ronda Litoral.

Una altra operació que el Port de Barcelona vol tirar endavant per millorar la integració del Port Vell amb la resta de la ciutat és el centre de difusió cultural de l’Hermitage, que rebrà una inversió privada de 50 milions d’euros i dinamitzarà la Nova Bocana. Els responsables del port encara negocien amb l’Ajuntament de Barcelona la millor manera d’encabir el nou projecte a la zona, ja que fins ara el govern municipal s’ha mostrat contrari a ubicar-lo allà.

Pla Estratègic 2025

El nou Pla Estratègic 2025 del Port Vell aposta per la sostenibilitat –social, mediambiental i econòmica–, que és el fil conductor de tots els projectes. L’objectiu final és crear un entorn sostenible, reforçar el model de gestió de l’espai i dinamitzar l’economia de les més de 300 empreses que estan ubicades als molls, un aspecte clau en un moment com l’actual.

La transformació del Port Vell és el resultat d’una reflexió profunda d’institucions públiques, empreses, associacions veïnals i centres educatius que permetrà disposar d’una “façana marítima” al litoral barceloní que serà “coherent, connectada amb la resta de la ciutat i pensada globalment, prenent el lideratge de la relació port-ciutat a les noves fronteres, fruit del creixement del Port de Barcelona cap al sud”, explica el director de Port Vell, Joan Colldecarrera.

Les bases del futur

Els 35 projectes que inclou el Pla Estratègic serveixen per posar “les bases que permetin seguir apropant el Port a la ciutat gràcies a la formulació de projectes que, amb la implicació dels agents econòmics i socials, ciutadania i institucions, aconsegueixin consolidar una zona sostenible i cohesionadora”, afegeix Colldecarrera. La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, va més enllà i considera que “serà una de les grans contribucions als reptes de la Catalunya del 2025, amb una aportació molt rellevant en matèria de sostenibilitat i d’innovació”.

El Port Vell, que ha estat un element clau per al desenvolupament de la ciutat dels anys 80, “afronta un dels majors reptes dels últims anys: repensar-se i adaptar-se a les necessitats de la ciutadania, així com a la transformació de la ciutat. El Pla vol crear un marc sòlid que permeti ser d’utilitat per a construir el futur d’èxit que tothom desitja per Barcelona. Traslladem el New Green Deal europeu al Port Vell”, remarca Conesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa