Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Parlament rebutja la proposta del PP de retornar MENAs acusats de delictes
  • CA

El ple del Parlament ha rebutjat aquest divendres demanar al Govern la devolució als seus països d’origen de menors migrats sense referents familiars que cometin delictes. En una setmana en què aquesta qüestió ha sigut polèmica per les declaracions del nou tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle –que ha proposat el retorn assistit dels que ho vulguin, no per decisió del Govern, la cambra ha desestimat de manera rotunda la proposta, presentada pel PP. Hi ha hagut 92 vots en contra (ERC, JxCat, el PSC, comuns i la CUP), quatre a favor (PP) i 36 abstencions (Cs).

La proposta dels retorns era un punt d’un text que sí que s’ha aprovat i que condemna els atacs recents a centres de menors estrangers a Catalunya, insta el Govern a evitar les concentracions nombroses de joves i adolescents migrats en un mateix centre i demana presentar davant del Parlament un informe trimestral sobre la situació d’aquests joves.

El punt del PP demanava “davant la comissió d’actes delictius per part de menors, portar a terme les gestions necessàries amb el govern espanyol d’acord amb els convenis internacionals subscrits, per aconseguir el retorn als seus entorns familiars”.  

El diputat popular Santi Rodríguez ha advertit de la “creació de forma precipitada” de centres d’acollida per abordar la situació, i ha acusat el Govern de dur a terme una gestió poc transparent. “No podem ignorar que una minoria, cal deixar-ho clar, comet delictes. Un 18% segons els Mossos, però ho fan amb una reincidència important i elevada que no fa cap favor al col·lectiu”, ha dit Rodríguez.

El diputat popular també ha demanat potenciar el retorn voluntari, en el cas dels que no delinqueixen: “Sabem que no es poden tornar als seus països d’origen perquè són menors, però sí que es poden fer servir convenis d’Espanya perquè puguin estar amb qui han d’estar que és amb les seves famílies”.

Des del PSC-Units, Raúl Moreno ha defensat facilitar el retorn als joves que vulguin tornar al seu país d’origen de manera voluntària, sempre que es compleixin tots els requisits necessaris, i ha advertit: “Quan es vol retornar un menor per haver comès delicte, s’estan violant drets i tractats internacionals “. Aquesta és la tesi que defensa Batlle i que ha sigtut durament criticada pels grups municipals d’ERC i de Junts per Catalunya.

[r:1]

La diputada dels comuns Marta Ribas ha acusat el Govern de falta de previsió sobre l’arribada de menors migrants no acompanyats, cosa que ha destacat que “no era imprevisible”, i ha advocat per la mediació i evitar la demagògia en aquesta qüestió.

ERC i JxCat reclamen canvis en la llei d’estrangeria

La diputada Najat Driouech Ben Moussa (ERC) ha condemnat els atacs a centres de menors estrangers, i ha recalcat la necessitat de modificar la llei d’estrangeria per propiciar eines d’emancipació a aquests joves amb contractes de treball com els que poden tenir els joves autòctons . “El permís de residència ha d’anar lligat al de treball”, ha defensat en la mateixa línia la diputada Saloua Laouaji (JxCat), que també ha incidit en la necessitat de reformar la llei d’estrangeria.

Noemí del Carrer (Cs) ha urgit una estratègia europea comuna en relació a aquesta matèria, i ha opinat que “un menor estaria millor amb la seva família d’origen que esnifant cola i dormint al ras”, sempre que es puguin garantir la seva seguretat, alhora que ha condemnat accions de violència a centres de menors.

Natàlia Sànchez (CUP) ha subratllat que els MENAs són “persones que es troben en una situació molt vulnerable”, i ha demanat a la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat que llanci llum sobre projectes que poden ser ambigus i puguin preveure deportacions forçades.

Més notícies
Batlle surt del ple de seguretat amb el suport de Cs, PP i Valls i esbroncat per ERC i JxCat
Notícia: Batlle surt del ple de seguretat amb el suport de Cs, PP i Valls i esbroncat per ERC i JxCat
Comparteix
El tinent d'alcalde pronuncia una frase de "matís" respecte del retorn dels MENAs en al·lusió al "dret a tutela i a la integració" dels menors
Batlle planteja el “retorn assistit” al seu país dels MENAs que viuen al carrer
Notícia: Batlle planteja el “retorn assistit” al seu país dels MENAs que viuen al carrer
Comparteix
"Un nen sempre estarà millor amb la seva família, per problemàtica que pugui ser, que vivint als Jardins de Sant Pau", apunta
El Homrani replica Batlle que el retorn d’un MENA “sempre ha de ser voluntari”
Notícia: El Homrani replica Batlle que el retorn d’un MENA “sempre ha de ser voluntari”
Comparteix
El conseller diu que ni Govern ni Ajuntament tenen competències per fer el que proposa el tinent d'alcaldia
Save the Children critica el “retorn assistit” dels MENA plantejat per Batlle
Notícia: Save the Children critica el “retorn assistit” dels MENA plantejat per Batlle
Comparteix
L’ONG alerta que la proposta del tinent d’alcaldia presenta "greus riscos" per als drets dels menors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa