El Col·legi de Metges dobla les investigacions a col·legiats per ús de teràpies alternatives

Entre 2017 i 2018 ha obert 14 expedients, dels quals dos han acabat en inhabilitació

En els últims dos anys els expedients relacionats amb pseudociències que ha obert el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) s’han doblat: entre 2009 i 2017 en van obrir 7, i entre 2017 i el que portem d’any han investigat 14 casos. El COMB va investigar un cas el 2009, i després de quatre anys sense que li arribés cap altre possible cas, el 2014 va obrir dos expedients; el 2015, tres; el 2016, un; el 2017, sis i aquest any, vuit. “No és admissible que un metge pugui aixoplugar aquestes teories o oferir-les, és incompatible amb l’exercici professional”, afirma el president del col·legi, Jaume Padrós.

Padrós recorda que el COMB és l’entitat que “més ha liderat el combat contra aquest tipus de pràctiques”. Dels expedients que ha obert la institució al llarg dels anys, dos han acabat amb inhabilitacions. L’última, aquest any, quan el COMB va sancionar amb cinc anys d’inhabilitació un col·legiat que va divulgar i posar en pràctica amb pacients de càncer l’anomenat Mètode Hamer, que promou teràpies alternatives no demostrades i abandonar tractaments com la quimioteràpia o la radioteràpia. Malgrat tot, Padrós matisa que “aquests professionals són minoritaris”.

El president del col·legi apunta que les pseudoteràpies han experimentat un “auge en els últims anys per l’ús de les xarxes” i adverteix que a darrere hi ha, sovint, estafes. També valora la lluita contra les pràctiques alternatives des de les administracions. “És obvi que l’administració ha de posar un paraigua per perseguir aquestes estafes i advertir els ciutadans, però els col·legis de metges també tenen responsabilitats”, conclou. 

Més informació

Nou comentari