La fusió entre l’Hospital Clínic i l’Hospital Plató, un centre privat propietat de la Clínica Plató Fundació Privada, podria suposar una ubicació nova per a Barnaclínic. El Barnaclínic és un centre inclòs a les instal·lacions de l’hospital públic però que és privat, cosa que permet al Clínic retenir talent i evitar que els seus professionals marxin a altres hospitals per atendre consultes privades. La inclusió de Barnaclínic a les instal·lacions públiques, però, ha estat en el punt de mira en diverses ocasions. De fet, la Sindicatura de Comptes va resoldre que el centre privat feia servir recursos públics i va instar a traslladar Barnaclínic a altres instal·lacions.
L’absorció del Plató per part del Clínic, anunciada pels dos centres el 29 d’octubre i que compta amb el suport del CatSalut segons una carta del director general del 3 de desembre de l’any passat i vista per aquest diari, podria aportar una solució definitiva a la problemàtica. Documents a què ha tingut accés el TOT Barcelona mostren que la fundació privada ha encarregat la divisió del seu terreny, ubicat al carrer Plató número 21, en dues parcel·les. El projecte per assolir aquest objectiu, detallat en documents datats del setembre i del 6 d’octubre, l’ha portat a terme l’estudi d’arquitectura PSP, on s’especifica que es tracta d’un Pla Especial Urbanístic presentat a l’Ajuntament de Barcelona per dividir el terreny. En concret, expressa la voluntat de construir un edifici nou a la parcel·la lliure al costat de les instal·lacions existents.
Així ho reflecteix el conveni regulador dels efectes de l’escissió parcial de l’activitat assistencial del Plató en favor del Clínic, consultat pel TOT Barcelona. La sisena clàusula del document indica que el terreny de la fundació privada acollirà dos edificis: l’hospital actual, que passarà a mans del Clínic l’1 de gener; i l’altra “que queda fora del perímetre de l’operació d’escissió parcial i serà susceptible d’explotació patrimonial per HP [Hospital Plató] ubicant-hi un nou edifici“.

“Nou edifici Barnaclínic Plató”
Aquest és un dels punts clau de l’operació. Un dels plànols inclosos al projecte de l’estudi d’arquitectura arriba a posar nom al nou edifici: “Nou edifici Barnaclínic Plató”. Fonts oficials del Clínic consultades per aquesta redacció prefereixen no confirmar que Barnaclínic s’ubicarà a l’edifici nou que farà la fundació Plató. “Hi ha diversos projectes en estudi“, contesten, refusant especificar si un d’ells són les noves instal·lacions que es construiran. La fundació Plató no ha respost a les preguntes fetes per aquest mitjà.

Deute de 34 milions d’euros
La delegada sindical de l’Associació Independent de Professionals de la Sanitat (AIPS), Encarnación Lorente, alerta que la fundació té un deute de gairebé 34 milions d’euros, tal i com constaten els comptes anuals de l’any passat, a què també ha tingut accés aquesta redacció. “No veiem clar qui es farà càrrec del deute”, adverteix la sindicalista.
El conveni per a la fusió –que compta amb el vistiplau del director del Servei Català de Salut, Adrià Comella– contempla que el Clínic aboni almenys una part del deute acumulat. El conveni explica que la finca on està ubicat l’actual Plató és l’aval hipotecari de l’operació davant de CaixaBank. Però mentre es consuma, l’hospital públic assumirà el passiu per sostenir la viabilitat del projecte. Així, el Clínic i la fundació han pactat al conveni que, “mentre l’expedient urbanístic [que dividirà la finca en dues parcel·les] no estigui conclòs i el Clínic pugui inscriure en el Registre de la Propietat” la nova titularitat de l’edifici del Plató, l’hospital públic pagarà les quotes hipotecàries del préstec que vencin a partir de l’1 de gener. El Clínic també es compromet a cobrir el dèficit que patirà la fundació en deixar de disposar de l’hospital.
En total, el Clínic i el Plató pacten que, com a molt, l’hospital públic assumeixi un pagament total de 2.767.000 euros. Sobre qui assumirà la resta del deute, ni el Clínic ni el Plató han donat informació al respecte després que la sol·lictés aquest diari.
El deute del Plató va ser contret el 2007 per a la compra de l’edifici on està actualment el centre privat. El Plató està vinculat al Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (Siscat) –que posa a disposició del sistema públic els centre privats en cas necessari– i treballa per al CatSalut des del 2012. Va entrar a la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) –actualment el Siscat– el 1983. El due diligence de l’operació d’absorció, elaborat per Deloitte, xifra la plantilla en 452 els treballadors en data 1 de març d’aquest any. Atén una població de referència d’unes 150.000 persones.
L’anàlisi jurídica efectuada per Deloitte, consultada per aquesta redacció, precisa que la fundació nascuda el 1925 es troba immersa en diversos procediments judicials. Un d’ells és per un contracte d’obres pel qual una empresa reclama gairebé 65.000 euros a la fundació. Un altre ve motivat per una responsabilitat patrimonial per assistència sanitària, per la qual la demandant exigeix uns 47.000 euros.
Homogeneïtzació de les condicions laborals
Un altre dels aspectes a considerar de l’absorció són les condicions laborals que tindran els empleats del Plató, que passaran a estar regits pel conveni col·lectiu del Clínic. La proposta sobre l’homologació de condicions laborals contempla que, en cas que algun professional del centre privat tingués un salari o complement superior als del Clínic, “es podria valorar mantenir el seu abonament sota un concepte per definir”. Tot i així, avisa que el complement creat expressament seria transitori: “S’hauria d’acordar un termini màxim de manteniment transcorregut el qual hauria de desaparèixer”.