El canvi de tram queda en l’aire perquè la propagació del virus supera el 0,9

L’índex de propagació del virus a Catalunya ha arribat aquest dijous a 0,92 de manera que el canvi de tram a partir de dilluns dia 7, en ple pont de la Puríssima, queda en l’aire, a l’espera que el Procicat consideri si el descens en el nombre d’ingressats i alliberament de llits d’UCI permet seguir amb la reobertura. La pressió hospitalària s’ha reduït de 1.674 a 1.591 ingressats, 83 menys, mentre que 11 persones han sortit de l’UCI (es passa de 449 a 438). De totes formes, però, van pujant els nous contagis confirmats per PCR i TA, se’n sumen 1.614. El risc de rebrot també segueix a l’alça amb set punts més, de 210 a 217. Catalunya suma 27 morts més, en total 15.994.

D’acord amb el pla de reobertura que el Govern va presentar el 19 de novembre si la Rt es troba entre 1 i 0,9 i els ingressos disminueixen, es continuarà amb el procés. En cas que es consideri que els ingressos estan estabilitzats es podrien prorrogar les mesures. Si no s’aconsegeueix frenar la tendència a l’alça d’aquest indicador i els ingressos s’incrementen, les mesures preses es revisaran. 

Gir en les dades

El gir de les dades de la Covid-19 a Catalunya en els darrers dies han fet que diversos experts hagin alertat que un aixecament de restriccions derivarà en un augment de contagis que de nou podria posar el país en una situació complicada. Un dels problemes és que l’aixecament de restriccions ara just coincideix amb unes condicions especials, en aquest cas amb un pont que suposa habitualment un augment de la mobilitat.

Independentment al pla de reobertura, el Govern va anunciar ahir el seu pla de Nadal que ha de permetre més llibertat de moviment a la ciutadania per celebrar les festes de Nadal. Tot i les limitacions que s’estan posant, els experts creuen que dinars i sopars de Nadal en entorns tancats i amb comensals en edat de risc suposen una imprudència a l’hora de frenar els contagis que podrien accelerar l’arribada d’una tercera onada, que tothom dóna ja per fet que vindrà al gener El mapa de flexibilització de mesures havia fixat inicialment alguns topalls que no s’han assolit encara: 1.000 contagis diaris era el màxim per poder tenir la pandèmia sota control; 300 llits d’UCI ocupats, una Rt que primer es volia en el 0,7 o menys, però que finalment es va fixar en 0,9.

Nou comentari