Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Set positius de Covid-19 en 6 escoles de Barcelona
  • CA

Les escoles i instituts de Barcelona comencen el curs amb molts canvis per intentar evitar brots de coronavirus. Tot i així, el Consorci d’Educació de Barcelona ha reconegut en una roda de premsa aquest dimecres que ja hi ha 6 centres de la ciutat on s’han detectat 7 positius de Covid-19. Un d’ells, per tant, té dos casos declarats.

Es tracta en tots els casos de personal que treballa als centres i s’han detectat durant les proves que s’han fet a les plantilles abans de començar el curs. L’organisme no ha volgut detallar en quins centres s’han produït els casos, però ha detallat al TOT Barcelona que són centres públics i concertats situats en 6 barris diferents.

Segons el president de l’ens, Josep Gonzàlez-Cambray ha assegurat que s’ha actuat i en aquests moments no està “en perill” l’inici de curs en cap escola de la ciutat. “Serà un curs escolar en què haurem de conviure amb el virus, tindrem casos positius i sospitosos i des de l’escola conviurem amb el virus”, ha afirmat Gonzàlez-Cambray.

El 40% ha demanat espais extra

La majoria de centres han rebut amb bons ulls l’oferiment municipal de 200 espais públics per fer-hi classe o pati durant aquest curs, amb la finalitat d’esponjar els centres educatius i evitar contagis de coronavirus. El Consorci d’Educació de Barcelona ha creat una Oficina Municipal d’Espais que centralitza les peticions i autoritzacions. Fins a data d’avui s’han rebut 129 peticions d’ús d’espai a l’aire lliure i 32 en equipaments municipals, que representen el 40% dels centres educatius de la ciutat, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa.

Un total de 50 ja han firmat els acords de cessió. La majoria de les sol·licituds són per fer-hi activitats complementàries, com pot ser el pati. “S’està treballant perquè avui mateix o demà tinguem els 160 centres ja concretats”, ha dit el tinent d’alcaldia de d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona i vicepresident del Consorci, Joan Subirats.

El consorci preveu atendre “pràcticament la totalitat de les demandes” que li arribin i s’obre a fer canvis i adaptacions durant les primeres setmanes de curs en funció del resultat que donin els espais assignats. Ha informat ja de diverses cessions confirmades, com per exemple la plaça de la Mercè que podrà fer servir l’Escola Drassanes.

Altres centres disposaran de més llocs i els alternaran, com l’Escola Congrés-Indians, que podrà usar la plaça Assemblea de Catalunya, el parc de la Pegaso i els Jardins d’Elx. L’escola Dovella ocuparà ocasionalment les places Carme Monturiol i Robacols i la ludoteca Xalet del Clot; mentre que l’escola Àngels Garriga aprofitarà un tros del carrer Gallecs. L’Institut Montserrat enviarà alumnat a l’Espai Jove Casa Sagnier i els jardins d’Enric Sagnier i l’Institut Escola Rec Comtal combinarà les aules de l’escola d’adults i el centre cívic de Trinitat Vella amb dos parcs del barri.

El 30% incomplirà les ràtios

Pel que fa a les ràtios iguals o inferiors a 20 alumnes per aula, es podrà complir en un 70% dels centres de Barcelona. És a dir, que en el 30% no es podrà garantir aquesta xifra. Amb tot, Gonzàlez-Cambray ha insistit a “superar el debat de les ràtios” i ha apuntat que les escoles seran “igual de segures” encara que hi hagi grups de més de 20 estudiants.

Guàrdia Urbana a la porta

El Consorci també ha fet una inspecció tècnica de 349 centres per comprovar si complien amb els requeriments sanitaris i ha recollit el mobiliari i equipament vell o obsolet de 50 centres que ho han requerit. Uns altres 62 han demanat ajuda per fer el control d’accessos, ja que l’entrada i sortida de l’alumnat ha de ser esglaonada per evitar aglomeracions. Així, durant les primeres setmanes de curs hi haurà agents de la Guàrdia Urbana i personal auxiliar dels districtes a la porta d’aquestes escoles al matí, migdia i tarda.

A banda, les escoles disposaran d’un Pla d’Acompanyament actiu durant tot l’any i persones de contacte a cada districte per poder elaborar els seus propis plans d’obertura i prevenció i afrontar incidències. Per a gestionar eventuals brots comptaran amb l’Oficina EduCovid Barcelona, que integra personal del Consorci d’Educació, del Consorci Sanitari de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Cada escola o institut tindrà 2 referents en aquesta unitat, que seran Gestors Covid-19 com els dels ambulatoris.

“Aquesta oficina farà el seguiment de la situació epidemiològica a les escoles, amb especial atenció als casos positius i les quarantenes que se’n derivin”, exposa el consorci. Assegura, a més, que ha reforçat la neteja i “els centres educatius han rebut material de prevenció” com mascaretes, guants, gel hidroalcohòlic i termòmetres, a més de productes per a la higiene personal com sabó i paper higiènic.

Tablets i beques menjador

El Consorci, finançat pel Fons Covid de l’Ajuntament, ha posat en marxa un banc de tauletes amb connectivitat com a servei de préstec amb 2.200 tauletes per aquell alumnat que s’hagi de confinar i que es trobi en situació de vulnerabilitat.

Pel que fa a les beques menjador, per al curs 2020-2021 només en el mes de juny s’han rebut 31.731 sol·licituds, de les quals 25.832 són renovacions de les del curs passat i 5.899 noves sol·licituds. Fins al 20 de setembre està obert el segon període de sol·licituds d’ajuts de menjador.

Més notícies
La pancarta 'Ens en sortirem' penjada a la façana de l'Ajuntament de Barcelona / Europa Press
Colau deixa sense data la tornada presencial dels treballadors de l’Ajuntament
Notícia: Colau deixa sense data la tornada presencial dels treballadors de l’Ajuntament
Comparteix
El retorn total a les oficines estava previst pel 14 de setembre
Imatge d'arxiu de nens a l'escola Baró de Viver / ACN
Colau veu “urgent” obrir les escoles i manté l’oferta per ampliar espais als centres
Notícia: Colau veu “urgent” obrir les escoles i manté l’oferta per ampliar espais als centres
Comparteix
Les escoles de Barcelona podran demanar l'ús d'equipaments i parcs durant tot el curs
Els casals i campaments d'estiu han fet de banc de proves de les activitats extraescolars / Fundació Pere Tarrés
Alerta al món del lleure: perillen les extraescolars
Notícia: Alerta al món del lleure: perillen les extraescolars
Comparteix
Queixes entre els professionals per la falta d'instruccions sanitàries i la incertesa laboral
Escola Bressol Municipal Can Dragó / Ajuntament de Barcelona
Barcelona no reduirà les ràtios d’infants a les escoles bressol municipals
Notícia: Barcelona no reduirà les ràtios d’infants a les escoles bressol municipals
Comparteix
L’Ajuntament manté que es compleixen els criteris que marca Educació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa