Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una eina pionera a Europa per prevenir els danys dels senglars
  • CA

La capital catalana i els municipis de la demarcació de Barcelona tenen una gran experiència en dissenyar polítiques de control de danys per fer front a la superpoblació de senglars, que provoca nombrosos reptes quotidians per les incursions urbanes d’aquests mamífers. Tot aquest bagatge s’ha sintetitzat ara en un catàleg “pioner a Europa” que han publicat la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i que ja ha desperat l’interès de diversos països. La guia es traduirà a l’anglès per facilitar-ne la seva difusió internacional.

El document, presentat aquest dimarts, inclou un total d’11 accions “però és molt viu” i podrà incorporar-ne de noves, segons ha explicat el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer. Es tracta de mesures preventives per minimitzar els danys causats per senglars, però també pel que creen els cérvols, daines i cabirols. Va adreçat a tècnics municipals, equips de gestió d’espais naturals, explotacions agropecuàries i gestors d’infraestructures. Simultàniament es posarà en marxa una pàgina web amb consells per a particulars. Segons ha explicat Calderer, l’objectiu principal és evitar els “errors més comuns” i respondre a la creixent demanda de solucions per part dels ajuntaments rurals.

La directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montserrat Barniol, ha incidit en la importància del catàleg, que complementa el pla de prevenció de danys de l’executiu i que fa un pas més per ser “més efectius”. El catàleg, ha explicat, està pensat tant per àmbits urbans com forestals, amb mesures temporals i d’altres de més permanents. Carme Rosell, autora de la guia, elaborada per l’empresa Minuartia, ha estat l’encarregada de desgranar el contingut del document. Davant de la sobrepoblació de senglars “cada vegada més evident”, ha fet una crida a adoptar mesures urgents: No només per protegir-nos, sinó també per fer més fàcil la convivència amb la fauna salvatge”.

Des de les tanques elèctriques fins al menjar per a gats

Entre les mesures que inclou la guia hi ha orientacions tècniques com la col·locació òptima de tancaments perimetrals i elèctrics. En aquest cas, és clau que estiguin soterrats i a una distància de terra correcte, que varia en funció de l’animal que és prioritari mantenir allunyat d’un punt concret, per exemple una illa de contenidors d’escombreries. Altres mesures recomanades serien, malgrat el seu caràcter temporal, utilitzar dissuasius olfactoris i acústics. La guia també inclou actuacions més proactives, com la captura amb paranys i la teleanestèsia. Gestionar la vegetació i les zones verdes, adaptar el mobiliari urbà –com tancar els contenidors–, o els menjadors per a gats, són altres aspectes “importants”, ha dit. Tampoc es pot passar per alt sensibilitzar a la ciutadania en aspectes decisius com no alimentar l’animal.

A banda de la publicació de la guia, la Diputació preveu realitzar una formació especifica per als tècnics i oferir ajudes econòmiques pels ajuntaments que les vulguin aprendre.

Més notícies
El porc senglar, la plaga de Collserola
Notícia: El porc senglar, la plaga de Collserola
Comparteix
Barcelona és un dels municipis més afectats per la presència d'aquesta espècie, que a les nits baixa fins als barris del nord buscant menjar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa