Dues exalumnes dels Jesuïtes de Sarrià presenten denúncia pels abusos sexuals del pare Tó

Una tercera exalumna rumia si acusa formalment l'escola Sant Ignasi davant la policia catalana | Les tres havien fet públic el seu cas fa un mes

Dues de les tres exalumnes de l’Escola Sant Ignasi de Barcelona que fa un mes van acusar públicament els Jesuïtes de Sarrià d’encobrir presumptes abusos sexuals han decidit finalment presentar denúncia davant dels Mossos d’Esquadra. La policia catalana ha confirmat a Europa Press, després que ho avancés El Periódico aquest dimarts, que la formalització s’ha produït a principis de març. La tercera noia de moment no ha anat a comissaria però no descarta obrir la via judicial per sumar-se al procés obert pels germans Jordi i Oriol de la Mata

Les dues antigues estudiants del centre han adreçat les seves denúncies contra el sacerdot Lluís Tó, ja mort, per fets transcorreguts durant la dècada dels 80. El col·legi ja acumula demandes contra quatre docents i aquestes serien les primeres víctimes femenines que denuncien formalment l’escola. Segons publica el rotatiu barceloní, les dues noies han explicat a la policia catalana que el sacerdot les portava al seu despatx i en tancava la porta amb clau. Mentre les distreia o les feia llegir en veu alta, acariciava la seva esquena i cames i les feia recolzar el cap a la seva falda.  

La Companyia de Jesús a Catalunya va informar a mitjans de març en un comunicat que s’havia entrevistat amb 19 persones –11 homes i 8 dones– en el seu procés d’investigació d’abusos en escoles. Durant la indagació va aparèixer “el nom de 7 persones sobre les quals recauria alguna acusació d’abusos o de conductes impròpies”, que van tenir lloc en diferents dècades i en quatre dels seus centres. A més, la persona més citada en les entrevistes va ser el pare Lluís Tó, que el 1992 va ser condemnat a 2 anys de presó i 6 d’inhabilitació per abusos sexuals sobre una menor i després va ser destinat a Bolívia. 

La Generalitat reobrirà el ‘cas Maristes’

La Conselleria d’Educació, segons ha recollit l’agència ACN també d’El Periódico, reobrirà el ‘cas Maristes’ per revisar el paper de la Fundació Champagnat, propietària de les escoles maristes catalanes–. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha precisat al diari que es tindran en compte les 47 denúncies policials presentades entre el febrer del 2016 i l’actualitat contra 17 docents, és a dir, no només els casos no prescrits sinó per a “tots els que es coneguin”. Els indicis apunten a 11 germans religiosos, 5 professors seglars i un monitor de menjador de les escoles barcelonines de Sants-Les Corts i la Immaculada, la badalonina Champagnat i la mataronina Valldemia, per fets ocorreguts entre el 1962 i el 2018.

Segons el rotatiu, l’obertura de l’expedient a l’orde marista es produirà després de la sentència de l’Audiència de Barcelona al professor de Sants-Les Corts Joaquim Benítez, l’únic pederasta del cas que ha hagut de respondre davant la justícia a dia d’avui. No obstant, només ha hagut d’afrontar 4 de les 17 denúncies que pesen contra ell. La resta de professors no ho han hagut de fer per la prescripció dels seus presumtes delictes, que també ha impedit investigar judicialment si l’orde religiós els va encobrir.

Més informació

Nou comentari