Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una dona ‘reviu’ després de sis hores amb el cor aturat per una hipotèrmia
  • CA

La coordinació entre els Bombers, el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i l’hospital Vall d’Hebron ha aconseguit salvar la vida a l’Audrey, una dona amb hipotèrmia severa que va tenir el cor aturat durant sis hores. Va ser rescatada inconscient a la Vall de Núria, a on havia anat amb el seu marit Rohan. La seva temperatura corporal era de 18 graus quan va arribar a l’hospital. 

Més de sis hores després, el cor de la pacient va tornar a bategar de forma autònoma. El cas és ”excepcional” perquè és una de les reanimacions més llargues al món amb un ús de la tècnica ECMO pionera a l’Estat. El departament de Salut ha indicat que la reanimació ha estat “un dels més prolongats a l’Estat i un dels més llargs mai descrits al món”, ja que va durar més de sis hores. 

Els va sorprendre el mal temps

L’Audrey i el seu marit van sortir d’excursió des de Coma de Vaca fins a Núria el 3 de novembre. A mig camí el temps va empitjorar. Tot i que ella no recorda res d’aquell dia, el seu marit narra com a partir de les 13 hores el comportament de l’Audrey va començar a ser “estrany” i a parlar de forma “inconnexa”. Tot seguit la seva dona va quedar inconscient, així que avisar a uns amics amb qui estava en contacte. Van ser ells qui van avisar els bombers, concretament a les 13.36 hores.

Els serveis d’emergència van localitzar la parella gràcies a una foto enviada pel marit, que no sabia ubicar amb exactitud on es trobava i per això va enviar la foto. A les 15.30 hores van veure la parella des de l’aire, que es trobava en una zona de difícil accés que dificultava el rescat. Per tal d’arribar a l’Audrey, l’aparell es va quedar suspès a l’aire i els membres del servei de rescat van saltar-ne des d’una distància de dos metres. Un cop van poder veure la dona, la primera impressió era poc esperançadora. “La primera valoració de l’Audrey indicava que la situació era greu. No li van trobar cap signe vital i li van practicar maniobres sanitàries prehospitalàries”, assenyala pere Serral, membre de la Unitat GRAE (Grup d’Actuacions Especials) dels Bombers de la Generalitat.

A les 16.15 hores el SEM va poder començar a fer maniobres de reanimació. Tot i així, calia traslladar-la a l’hospital. Per fer-ho, com s’apropava la nit, calia activar un helicòpter especial per a trajectes nocturns. Primer se la va evacuar en un aparell normal, i després es va fer el canvi a un de nocturn. “Per tal d’escurçar els temps, ambdós helicòpters del SEM es van trobar en un punt intermedi, l’helisuperfície de Vic, on es va realitzar el trànsfer de la pacient (17:07 h) i fou l’helicòpter de vol nocturn del SEM qui la va traslladar fins a Vall d’Hebron”, ha explicat el cap territorial del SEM a Catalunya Central, Chus Cabañas.

“Semblava que estava morta”

Un cop a l’hospital i després de fer un primer examen, el doctor Eduard Argudo, del Servei de Medicina Intensiva i membre de l’ECMO Team, era optimista malgrat les condicions. “El cor no tenia activitat elèctrica, no hi havia signes vitals, tenia la pell freda i livideses. Semblava que estava morta, però sabíem que, en el context d’una hipotèrmia, l’Audrey tenia possibilitats de sobreviure”, recorda. 

Mitjançant la tècnica de l’ECMO els doctors van portar oxigen als teixits i van aconseguir reescalfar el seu organisme. L’objectiu “era guanyar temps perquè el cervell rebés oxigen mentre tractàvem la causa de l’aturada cardíaca i corregíem les alteracions que presentava”, segons el doctor Argudo. 

“La hipotèrmia va estar a punt de causar la mort a l’Audrey però alhora, també la va salvar, ja que el seu organisme, i sobretot el seu cervell, no es va deteriorar”, detalla el doctor. Amb tot, el resultat de la intervenció va ser positiva i l’Audrey fa vida “pràcticament normal” després d’haver estat sis hores amb un cor que no bategava. La dona tornarà a treballar en els propers dies. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa