Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Denunciada i envoltada de policies per fer ioga al terrat del seu edifici
  • CA

El coronavirus ha portat una barcelonina al terrat del seu edifici per, dies més tard, escopir-la a la força. És el cas de la Bibiana Velasco, una veïna de l’Esquerra de l’Eixample que ha estat multada per haver infringit l’Estat d’Alarma a dins del seu propi edifici. Concretament, al terrat comunitari. “Estava fent la postura del gos cap per avall de ioga, ho recordo perfectament. Vaig recolzar els genolls, vaig alçar el cap i em vaig trobar quatre mossos d’esquadra al meu costat”, explica a aquest diari. Ho va viure com un cop intimidatori. De sobte, li van dir les paraules que li van fer ballar el cap definitivament: “Queda vostè denunciada”.

La Bibiana estirant al terrat, com ho feia en el momen de la denúncia / Cedida

“No ho podia entendre. Em van multar sense cap mena d’avís. A mi no m’agrada sortir al carrer perquè hi ha massa gent, em sembla poc segur i, en canvi, al terrat no puja ningú i hi estic sola”, valora la dona. Els fets van passar el 7 de maig. Feia mes i mig que Bibiana Velasco pujava de manera recurrent a la coberta. De fet, era un costum que havia agafat ara, durant el confinament. Abans, els 25 anys que feia que vivia en aquella mateixa finca, havia ignorat per complet aquell petit espai.

“Si no hagués estat per la Covid-19, jo no hagués pujat mai al terrat”, sentencia. Aquest racó comunitari –del qual se’n va prohibir l’ús per decret llei des de l’inici del confinament– havia estat ignorat en la seva comunitat de veïns, de manera general, durant dècades. Són cinc habitatges, la majoria dels quals ocupats per gent gran, puntualitza la veïna. Per això, en veure que ningú no en feia ús, va valorar que la seva presència allà seria del tot innocent.

S’equivocava. Arran d’aquella decisió, una veïna –”la de l’àtic”– es convertiria en el seu maldecap particular. L’escull que li frustraria sovint l’objectiu de fer ioga tranquil·la. “Primer deia que no podia estar-m’hi perquè si en feia ús, es trencaria, que ja tenien goteres. Després el seu marit venia a emprenyar-me i parlava, o feia veure que parlava, per telèfon quan jo feia exercicis. I finalment, me la vaig trobar fent-me fotos i vídeos al terrat totalment descarada”, relata. Era el dia D. La Bibiana va intentar demanar-li explicacions a la dona, però la de l’àtic ja s’havia refugiat a casa seva després de sortir corrents de la coberta.

Després d’una estona d’intentar-la convèncer a cau de porta, va desistir i se’n va tornar al terrat, encara esvalotada per la irrupció de la veïna. Va recuperar la idea de fer ioga per calmar-se i, amb el pas dels minuts, es va trobar els policies al seu propi terrat. Amb un tarannà “incromprensiblement dur”, li van comunicar que quedava denunciada i van marxar. “Em vaig sentir humiliada”, resumeix.

La sanció que està previst atribuir-li contempla una quantitat d’entre els 600 i els 30.000 euros. Tanmateix, encara no ha decidit si recorrerà la multa o si, en el cas que li arribi, la pagarà. “És una qüestió de dignitat”. De moment, una amiga seva, Txell Sota, va donar a conéixer el seu cas a Twitter i va demanar ajuda a algun advocat.

Com va explicar aquest diari, les restriccions per l’estat d’excepció no permeten l’ús de les zones comunitàries, segons el departament d’Interior. “Puc fer ús de les zones comunes de l’edifici on visc? Només per a les activitats imprescindibles (estendre la roba, per exemple) de forma individual. No s’en pot fer ús per a esbarjo, ni individual ni fent torns entre els veïns de l’edifici o de la comunitat, encara que sigui per a ús individual”, deia el text de la conselleria.

Així i tot, el gerent del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida, Lorenzo Viñas, matisava que no hi ha cap regulació concreta que prohibeixi l’ús de zones comunitàries durant l’estat d’alarma. De tota manera, apuntava que els terrats o piscines comunitàries es consideren espai privat d’ús públic, cosa que els inclou en els espais que no es poden fer servir aquests dies. La catalogació de les zones comunitàries com a espais d’ús públic porta a incloure-les en les limitacions de mobilitat. “Els que les facin servir estan incomplint la llei”, resumia. Amb l’entrada en vigor de la fase 1, en canvi, es relaxarien les restriccions de les zones comunitàries ja que es podran fer servir sempre i quan no hi hagi més de 10 persones, segons expressa Viñas. 

Sigui com sigui, Velasco defensa que el seu cas és particular. “La resta de veïns no pugen al terrat. És el lloc on puc contagiar menys gent. I on menys em puc contagiar. Molt menys que si sortís a passejar o córrer de la manera que ho està fent molta gent”, insisteix. La seva protesta, però, en cap moment va convèncer una veïna capficada. Tampoc els policies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa