Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Demanen 12 anys de presó i 9 milions a un excàrrec de Cs per blanquejar diners de la marihuana
  • CA

Els Mossos d’Esquadra van detenir el 2017 els responsables de la primera associació cannàbica que es va crear a Barcelona. Els acusava d’emprar la cobertura d’uns aparents clubs restringits de consumidors sense fins lucratius per amagar una suposada activitat il·lícita de cultiu i venda de marihuana a gran escala, que reportava alts ingressos que els seus integrants ocultaven. La Fiscalia Antidroga de Barcelona reclama ara altes penes per a 16 processats, pels qui demana condemnes de quatre a 19 anys de presó i multes que sumen 58 milions d’euros en total.

Entre els acusats figura Luis Ignacio Ruiz Gandullo, que va ser conseller de Ciutadans al districte de Nou Barris i després assessor del partit a l’Ajuntament fins que va ser cessat quan el van detenir fa quatre anys. La fiscal sol·licita 12 anys de reclusió i una sanció de 8,9 milions per a l’exmembre de Cs per presumptes delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals i frau elèctric.

El Ministeri Públic situa Ruiz Gandullo al costat dels dos presumptes caps de la trama, Vojislav Djordjevic i Zarko Tomic, pels qui demana 19 i 18 anys de presó, respectivament. El suposat grup organitzat hauria blanquejat 2,3 milions d’euros entre 2010 i 2016, generats pel presumpte tràfic amb marihuana. Ruiz s’hauria encarregat d’encobrir suposadament 89.047 euros d’origen il·lícit, segons l’escrit d’acusació que la fiscal ha presentat per a la causa que es jutja la setmana que ve a l’Audiència de Barcelona.

Els acusats van constituir presumptament associacions cannàbiques com a part de l’operativa per ocultar els “alts guanys” que Fiscalia afirma que Ruiz i altres cinc acusats van repartir-se i que blanquejaven suposadament a través de fórmules diverses. D’acord amb el relat de la fiscal, la procedència dels diners s’emmascarava amb percepcions que es transferien com a nòmines, o bé s’empraven per abonar lloguers d’habitatges i vehicles, o també fraccionant pagaments sense superar els 2.500 euros per no aixecar alertes per suposat blanqueig.  

“Cultiu intens i massiu”

L’escrit del Ministeri Públic afirma que l’activitat professional que Ruiz Gandullo declarava no li proporcionava “una quantitat de diners suficients per justificar l’efectiu que feia circular i que procedia fonamentalment de l’activitat delictiva”. Abans que Cs accedís per primer cop a l’Ajuntament el 2015, Ruiz va presidir a partir d’octubre de 2012 l’Associació Barcelonina Cannàbica d’Autoconsum, una de les organitzacions que la Fiscalia considera que es van constituir igual que d’altres per amagar un suposat propòsit d’“il·lícit enriquiment” per part dels implicats amb el “cultiu intens i massiu” de marihuana a sis naus que es venia després a entitats cannàbiques situades a Barcelona.

La Fiscalia sosté que Ruiz Gandullo va prestar col·laboració a Djordjevic perquè “ideés un negoci per lucrar-se il·lícitament amb el tràfic de marihuana” en què es conferia “a l’activitat il·lícita una pàtina de presumpta legalitat”. En els registres ordenats fa quatre anys, es van incautar més de 100 quilos de marihuana emmagatzamada que es va valorar en 665.905 euros i 60.795 euros en efectiu en domicilis dels implicats.

L’exmembre de Cs va ingressar en presó provisional entre febrer i maig de 2017 pels fets pels quals serà jutjat. La formació taronja recorda que va expulsar Ruiz Gandullo “de seguida” que va ser involucrat en la trama.  

Més notícies
Diners intervinguts al pis on es venia droga / CME
Desmantellat un punt de venda de droga on troben 17.000 € en metàl·lic
Notícia: Desmantellat un punt de venda de droga on troben 17.000 € en metàl·lic
Comparteix
La policia deté tres persones vinculades al narcotràfic en menys d'un mes en dos escorcolls a Baró de Viver
Agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana a la porta de l'edifici del Raval on han detingut dues persones / CME
Desactiven un punt de droga al Raval i detenen dues persones
Notícia: Desactiven un punt de droga al Raval i detenen dues persones
Comparteix
Han decomissat cocaïna, heroïna, diners en efectiu i una bàscula de precisió

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa