Més demanda (i més oferta) al Banc dels Aliments de Mercabarna

La crisi del coronavirus fa que els entitats socials necessitin incrementar el repartiment de fruita i hortalisses, però la caiguda de vendes ho està facilitant

Alguns camins de la crisi del coronavirus són inescrutables. Tot i que els comerços d’alimentació –i les farmàcies– són els únics que poden treballar a causa de l’estat d’alarma i els consumidors no tenen altres maneres de gastar, la venda de fruita i hortalisses a Mercabarna ha caigut entre un 2% i un 10% aquesta setmana, dependent dels dies, segons les dades del mercat de majoristes. L’increment de consum a les llars, per tant, no està eixugant l’aturada de l’activitat de la restauració, i la segona setmana de confinament ha tornat a caure respecte de la primera.

El cas és que aquesta situació té una derivada compensatòria: quan hi ha canvis tan sobtats en la demanda es fa difícil ajustar l’oferta amb precisió, de manera que als majoristes de Mercabarna els sobra més producte que mai per donar a la delegació del Banc dels Aliments que tenen al recinte, i és un increment necessari, perquè les entitats socials necessiten augmentar el repartiment de menjar de franc.

Famílies i persones vulnerables però que normalment poden anar fent per subsistir –entre d’altres coses, amb les beques menjador, que alliberen un àpat cada dia per cada criatura–, ara tenen dificultats afegides i necessiten recórrer a l’ajut social per aconseguir menjar. Per això, i malgrat que no ho tenen quantificat, fonts de Mercabarna admeten que ha pujat la demanda al Bancs dels Aliments per part de les 90 entitats acreditades que habitualment hi acudeixen però matisen que “s’hi pot respondre bé”.

Per prendre precaucions i minimitzar riscos, però, la seu del Banc dels Aliments a Mercabarna ha canviat els horaris des que va començar la pandèmia, i en lloc de ser-hi de les 8 hores a les 16.30 hores com fan habitualment, els voluntaris que l’atenen hi són només fins a les 12 hores. Així es poden fer torns perquè no hagin de treballar-hi sempre els 8 voluntaris destinats a aquest magatzem: n’hi ha només quatre, que no coincideixen amb els altres quatre, per evitar al màxim els contagis.

La seu de Mercabarna del Banc dels Aliments van recaptar l’any passat 1.333 tones de fruites i hortalisses, que van permetre atendre uns 35.000 beneficiaris de les entitats d’ajut social.

La gran quantitat de donacions s’explica perquè els majoristes no poden vendre als minoristes el producte que s’acosta a la data de maduració, que no és una data de caducitat però que funciona com si ho fos en el mercat majorista. És a dir, aquestes fruites i verdures són perfectament aptes per al consum, però els detallistes no les volen si saben que al cap de dos o tres dies ja se’ls pansiran o estovaran massa. També s’entreguen caixes senceres si hi ha una peça o dues tocades, perquè els detallistes tampoc les accepten.

Més informació

Nou comentari