Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Veto a les obres públiques i restriccions a les privades a Barcelona
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha decretat amb efecte immediat la suspensió de totes les obres públiques a la ciutat. I, també, de part de les obres privades: no poden continuar aquelles “que no puguin garantir les mesures aprovades per l’Organització Mundial de la Salut, les autoritats sanitàries estatals i autonòmiques i l’Agència de Salut Pública de Barcelona pel que fa a la prevenció i protecció contra el coronavirus, així com els requeriments de l’estat d’alarma”. Tot i l’afegitó, el consistori “recomana” suspendre qualsevol altra obra privada que comporti un desplaçament per la via pública.

L’objectiu és reduir encara més la mobilitat laboral i l’activitat professional fora de casa i incrementar el confinament. Únicament 2 obres a tota la ciutat tenen permís per seguir endavant, per raons de seguretat. Es tracta de la construcció del dic de recer del Port Fòrum i una tasca concreta de les grans obres de Glòries, el bombeig d’aigua freàtica perquè no s’inundin els túnels.

En breu, a més, se suspenen els terminis d’execució i pròrrogues establerts a les llicències d’obra emeses pel consistori per reforçar el veto. La Guàrdia Urbana farà inspeccions per fer complir la restricció al sector privat, ha anunciat el tinent d’alcaldia Albert Batlle en roda de premsa. Només escaparan de la suspensió les obres privades “que calgui dur a terme de manera urgent” per garantir la seguretat de les persones durant la vigència de l’estat d’alarma.

Batlle demana més contundència pro-confinament

El trànsit s’ha reduït un 41% als accessos a la ciutat, un 44, 6% a l’interior i al voltant d’un 39% a les rondes. El transport públic garanteix entre el 40% i el 60% de l’oferta habitual en un dia laborable i, davant les aglomeracions puntuals d’aquest matí, s’ha optat per ampliar demà l’oferta a les línies amb més demanda en hora punta. El Bicing s’ha tancat per raons d’higiene: “Les mans van directament al manillar i amb les mans ens toquem la cara, els ulls, la boca… No podíem garantir la higiene constant de tots els vehicles”, ha admès la regidora de salut, Gemma Tarafa, a la mateixa compareixença.

Batlle ha fet una crida a administracions i ciutadania per aconseguir que la majoria de la població surti de casa el mínim possible: “Calen mesures més contundents per reduir la mobilitat laboral privada”. “Ho hem de fer millor, s’ha de complir el decret d’alarma fil per randa”, ha coincidit Tarafa.

Entre un terç i la meitat de la neteja als carrers

L’Ajuntament també ha anunciat ajustos en els efectius municipals dedicats a neteja de carrers. Segons Batlle, està actiu un terç del servei ordinari a la major part de la ciutat però en els barris amb carrers estrets està operatiu el 50%. En total 625 persones cada dia de dilluns a dissabte que treballaran per mantenir la neteja de la ciutat. S’han tancat tots els punts verds i el servei de recollida de mobles. Es mantindran alguns equips de repàs per evitar que residus voluminosos s’acumulin al carrer. La recollida comercial s’adaptarà proporcionalment a la reducció de l’activitat comercial. També s’ha fet una desinfecció especial de les àrees d’esbarjo per a gossos. 

Els aparcaments soterrats municipals tenen consideració de “serveis essencials” per facilitar la mobilitat del personal sanitari i continuen en funcionament. El regidor també ha detallat que es manté vigent la prealerta per mal estat de la mar, a causa de la meteorologia d’aquest dilluns.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa