Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El col·lapse pel coronavirus obliga a enterrar els difunts i posposar les incineracions
  • CA

Llista d’espera en les cremacions dels cementiris a Barcelona. El col·lapse pel coronavirus obligarà a enterrar els difunts i posposar les incineracions. Així ho ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica i president de Cementiris de Barcelona, Eloi Badia.

Badia ha explicat que el sistema funerari de la ciutat ha arribat a un col·lapse derivat de les 200 morts diàries que el regidor s’ha apressat a matisar que “no són morts de Barcelona” sinó que s’ha d’entendre la xifra “amb un enfocament metropolità”. S’ha arribat a aquest col·lapse tot i que la capacitat total de serveis és superior: es poden assumir, ha explicat Badia, uns 230 al dia. Tanmateix, l’augment de defuncions, sumat a l’augment de demandes de cremació, que han passat d’un 54% del total a més d’un 70% aquests últims dies, ha fet que l’Ajuntament hagi hagut de prendre mesures: A partir de dimecres no hi haurà més cremacions. “Abans de la crisi del Covid-19, les inhumacions representaven el 46% i les cremacions el 54%. Ara tenim pics del 78% de cremacions. No podem donar servei a tots”.

“Calculem que aquesta setmana podríem trobar-nos col·lapsats per la cua en espera i derivaríem les cremacions en la inhumació, en l’enterrament”. Badia ha explicat que l’enterrament pot ser “provisional durant 2 anys” i, un cop passats aquests anys, realitzar “una cremació amb els costos assumits per l’Ajuntament”.

Per les defuncions en cua, Badia ha detallat que ara mateix hi ha un temps d’espera d'”una setmana, deu dies”, fet que no passa en els enterraments: “En el cas d’inhumacions, el temps no passa de les 48 hores, “estem en un funcionament normal”: “Hi ha la recollida, la interlocució amb els familiars, el trasllat i el servei final: en total unes 24, 48 hores”, ha afirmat Badia.

En el col·lapse de les cremacions, explica Badia, s’afegeix que moltes famílies demanen que s’enviïn les cendres a domicili, fet que agreuja el retard per l’actual estat d’alarma i les restriccions en la mobilitat.

Màxim de 2.500 euros per servei

D’altra banda, Badia ha explicat que la Generalitat els ha donat el vistiplau en la proposta de preus funeraris màxim, de tal manera que el preu màxim d’un funeral bàsic, amb enterrament o cremació, sigui de 2.500 euros. Així, les funeràries tindran un sostre de 1.950 euros del servei, més 537 een el cas de l’enterrament i 550 pel que fa a les incineracions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa