Colau es resisteix a tornar la taxa als xiringuitos de la platja

L'alcaldessa aposta per intentar que els restauradors, que ja han pagat la temporada, puguin obrir a l'estiu

L’Ajuntament de Barcelona no està gens predisposat a tornar als concessionaris dels xiringuitos de la platja de Barcelona la taxa, pagada per avançat per a tota la temporada, malgrat la crisi del coronavirus que ha escapçat sensiblement la temporada i que deixa poc marge de negoci per al que pugui quedar-ne. Més aviat, el que vol intentar el govern municipal és que els xiringuitos obrin i intentin fer una part de la temporada com puguin. Ho ha deixat clar avui l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, amb Mònica Terribas.

El president de l’associació de restauradors que tenen la quinzena de llicències de les platges, Israel Flores, ha reclamat diverses vegades que els tornin el que han pagat perquè segons ell no obriran perquè aquesta temporada ja és totalment perduda per al negoci: ni se sap quan es podrian obrir i no hi haurà turistes. Tanmateix, segons Colau “la voluntat de l’Ajuntament és que puguin obrir a l’estiu”. I sobre la possibilitat de tornar-los la taxa ja pagada si no obren, ha al·legat que “hi ha milers de casos diferents a la ciutat i s’ha de mirar un per un, però en aquest cas dels xiringuitos hi ha qüestions jurídiques a tenir en compte i nosaltres esperem què en diuen els serveis jurídics municipals”. De fet, el tinent d’alcaldia Albert Batlle, va anunciar fa unes setmanes que es negociava per tornar la part proporcional dels dies que no puguin obrir, però els tractes no estaven tancats i en cap cas es valorava el retorn de la taxa íntegra.

Els nínxols, el doble de cars

Colau ha hagut de respondre també al fet que els barcelonins estiguin rebent ja el rebut dels nínxols amb la quantitat a pagar multiplicada per dos respecte de l’any passat. “Aquesta taxa s’havia aprovat abans de la crisi sanitària, si ara arriba el pagament hi ha un programa de subvencions per a la gent que no hi pugui fer front”, ha argumentat. “Les taxes s’aproven amb ordenances fiscals al desembre i són necessàries perquè funcioni la ciutat. Sense impostos i sense taxes és impossible garantir uns bons serveis socials. El que no es pot fer és una suspensió general de taxes aprovades al ple, però hi ha mecanismes per a les famílies vulnerables, i s’ha de mirar cas per cas”, ha afegit. I ha aprofitat per picar-li la cresta a Quim Torra: “Vaig sentir el president de la Generalitat demanar a l’Estat que suspengui impostos i que doni una renda vital. Això és impossible, és no saber res de com funciona la gestió”.

Per donar suport a la seva argumentació, ha posat l’exemple del que s’ha fet amb les terrasses dels bars i restaurants. “Les terrasses ocupen un espai públic que no es pot privatitzar. Per això hi ha d’haver una taxa, perquè permetem un ús privat d’un espai públic perquè també ho considerem un benefici social per a la ciutat. Mentre les terrasses estan tancades, no estem cobrant la taxa. Quan tornin a obrir, hem fet un 75% de subvenció durant uns mesos. Això és el que es pot fer, buscar solucions cas per cas”, ha resumit.

Més informació

Nou comentari