Colau, Carmena i alcaldes del sud d'Europa impulsen una aliança per la crisi al Mediterrani

La cimera municipalista demana solucions a la crisi migratòria i posar fi al bloqueig de les embarcacions de rescat als ports de la UE

Les alcaldesses de Barcelona i Madrid, Ada Colau (BComú) i Manuela Carmena (Ahora Madrid), s'han reunit aquest dissabte a Roma amb alcaldes i regidors de les ciutats italianes de Milà, Nàpols, Bolonya, Siracusa, Llatina i Palerm per tractar el tancament dels ports europeus del Mediterrani als migrants i el bloqueig de les embarcacions de rescat de diferents ONG. A la cita, auspiciada per l'oenegé catalana Open Arms, també hi han participat l'alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve (Podemos) i representants de les associacions dedicades al salvament marítim Sea Watch i Mediterranea.

Més info: El Papa rep Colau i el fundador d'Open Arms per parlar de la crisi dels refugiats

Els líders polítics reunits a Roma impulsen una aliança entre ciutats europees per recolzar les organitzacions humanitàries i els vaixells de salvament que operen al Mediterrani per ajudar als migrants. Al mateix temps, manifesten la seva intenció de treballar units per revertir la involució dels principis fundacionals de la Unió Europea, basats en la solidaritat i el respecte als drets humans. En les últimes setmanes els vaixells de rescat Aita Mari, Open Arms i Sea Watch 3 han rebut la denegació administrativa per desenvolupar les tasques de salvament marítim humanitari.

En un manifest conjunt que es portarà a la Comissió Europea, les ciutats mediterrànies exigeixen que es "protegeixin els drets humans de les persones que fugen de la violència armada i de la falta d'oportunitats". Colau ha reclamat que aquests "vaixells puguin sortir immediatament per fer la seva feina de salvar vides" i ha assegurat que les ciutats implicades arribaran fins "on calgui". "Volem que l'aliança que hi ha al mar per salvar la vida també estigui en terra ferma", ha subratllat 

Davant aquesta situació, les ciutats volen explorar una estratègia conjunta per a la defensa dels drets humans i el dret a la vida dels migrants. Treballaran per consensuar una actuació unitària d'emergència i els efectes de l'apagada humanitària en aquesta zona del mar Mediterrani.

L'Auditori de Barcelona acollirà diversos concerts de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) dedicats als refugiats del 15 al 17 de febrer, en una iniciativa impulsada per la sala de col·laboració amb l'ONG Open Arms i l'ntitat "Casa nostra, casa teva". El recital del Premi Reial és lliurat pel compositor Alle vittime senza nome, del compositor Peter Eötvos, "un sinfònic lament per la mort de tants i tants refugiats al Mediterrani", ha explicat l'auditori en un comunicat aquest divendres. Dirigit pel mestre veneçolà Rafael Payare, el programa es completa amb Richard Strauss, i ofereix al públic la possibilitat d'incloure un preu especial per al concert –Refugi– que importarà lliurarà a Open Arms.

Més informació
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?