Cau un grup d’estafadors que utilitzaven una nova tècnica per buidar comptes bancaris

Havia estafat prop de 600.000 euros després d'aconseguir fraudulentament les claus d'accés a la banca online de les víctimes

Els Mossos d’Esquadra, juntament amb la Policia Nacional, van detenir el 9 de juny a deu homes com a presumptes autors dels delictes d’estafa, falsedat documental, usurpació d’estat civil, ús il·legítim de targetes bancàries i pertinença a grup criminal. Els homes formaven part d’un grup que havia estafat prop de 600.000 euros a través de la modalitat coneguda com a ‘SIM Swapping’. Aquesta consisteix en fer operacions de banca en línia després d’aconseguir fraudulentament les claus d’accés a la banca de les víctimes. Hi ha més de 100 víctimes d’aquest grup però els investigadors no descarten que la xifra pugui ser superior. L’operació per desarticular el grup es va dur a terme a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.

La nova modalitat d’estafa es porta a terme en diverses etapes, la primera de les quals és aconseguir les dades personals de víctimes potencials. Un cop les tenen utilitzen diversos tipus d’engany per obtenir de l’operador telefònic el duplicat de la targeta SIM de la víctima i aleshores reactiven la seva banca en línia. El penúltim pas consisteix en la realització fraudulenta de transferències bancàries cap a comptes corrents controlats per ‘mules’, que disposen de la SIM de les víctimes i reben als seus telèfons els codis de verificació bancaris per fer les transferències. Finalment, aquestes ‘mules’ fan l’extracció de diners en caixers automàtics i lliuren els diners als caps dels grups criminals.

La investigació va començar el 2019 arran de l’anàlisi de les denúncies rebudes a través dels mecanismes de cooperació policial en què es van localitzar diverses extraccions fraudulentes de diners en una entitat bancària. Els agents van observar que es arrestats feien duplicats de la targeta SIM del terminal de la víctima, accedien als seus codis de l’aplicació bancària i duien a terme operacions com la contractació de crèdits, extraccions de diners, compres o transferències en línia. Ho podien fer perquè eren els investigats els que rebien els codis de confirmació de les operacions a la línia duplicada.

El 9 de juny es va dur a terme el dispositiu policial d’explotació de la investigació amb sis entrades i escorcoll en domicilis de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat i es van detenir els deu homes, d’entre 30 i 37 anys, de nacionalitat marroquina, espanyola i equatoriana. En l’escorcoll es van localitzar 17 telèfons mòbils, la majoria d’alta gamma, ordinadors portàtils, targetes SIM i suports de targetes SIM, així com roba de conegudes marques comercials.

Els detinguts van passar a disposició judicial l’11 de juny i el jutge va decretar llibertat amb càrrecs per a tots, amb l’obligació de presentar-se al jutjat cada 15 dies per a cinc d’ells.

Nou comentari