Cau una banda acusada d’un assalt de pel·lícula en un taller de joieria

Els set detinguts són sospitosos d'haver-se endut 2 milions en joies en un robatori que va durar 14 hores | El jutge els ha deixat en llibertat amb càrrecs

Serien els ‘Ocean’s seven’ de Barcelona. Van cometre, presumptament, un robatori de pel·lícula en un taller de joieria de Barcelona, d’on es van endur joies per valor de 2 milions d’euros. Els han detingut  –en una operació a Madrid dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional després d’una complexa investigació de la policia catalana–, però el botí no s’ha localitzat i el jutge els ha deixat en llibertat provisional amb càrrecs, investigats per robatori amb força i pertinença en grup criminal.

Aquesta és la història d’un assalt hiperprofessionalitzat que es va cometre al febrer. Va durar 14 hores i va acabar amb èxit. Ara, però, se’ls han començat a torçar les coses i de moment han sigut detinguts. Aquestes són les imatges de l’assalt i de les detencions, que es van fer el passat 9 d’octubre. Dos dies després, van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat mentre continua la instrucció del cas.

Segons fonts dels Mossos d’Esquadra, els lladres tenien informació privilegiada sobre el que hi havia al taller i sobre les mesures de seguretat que havien de desactivar. Van poder manipular l’alarma i van desactivar els sensors d’algunes zones del local. Això els va permetre treballar amb tranquil·litat per fer un butró per poder entrar al taller.

Aleshores va començar la segona fase de l’assalt: perforar una cambra cuirassada de més de 10 centímetres de gruix. Per fer-ho, van utilitzar una corona circular per a formigó. Després van accedir a les dues caixes fortes que hi ha al local amb un bufador. Els investigadors de la Unitat Central de Robatoris amb Força (UCROF) de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos han conclòs que la banda van fer servir amb “un alt grau d’expertesa” bufadors d’oxitall, llances tèrmiques i inhibidors de freqüència, i van demostrar un gran domini en la desactivació remota d’alarmes.

Van treballar 14 hores sense que ningú els descobrís i finalment van poder forçar la cambra cuirassada i les caixes fortes. Es van endur peces de joieria, rellotges i diners per valor de dos milions d’euros.

La DIC va necessitar mesos per identificar els presumptes implicats i obtenir dades i indicis que els relacionessin amb els fets. Són, segons la policia, delinqüents especialitzats en robatoris sofisticats en empreses, tallers de joieria i altres locals on hi ha fortes mesures de seguretat. De fet, en el seu currículum hi ha l’assalt a un dipòsit judicial de drogues, segons la policia.

Sis dels detinguts són de nacionalitat espanyola i un és del Marroc. Com que estan establerts en poblacions de Madrid i Toledo, els Mossos van contactar amb la Policia Nacional i es va organitzar un equip conjunt per culminar l’operació. El 9 d’octubre, el jutjat d’instrucció 9 de Barcelona va autoritzar les entrades i escorcolls als domicilis dels investigats. No es va trobar el botí –cosa que era de preveure set mesos després del robatori– però sí que es van intervenir 2.600 euros en efectiu i diversos rellotges de luxe. De fet, fonts dels Mossos asseguren que vivien amb gran luxe.

Tot plegat s’analitzarà ara, juntament amb les proves obtingudes pels agents durant la primera fase de la investigació, i en els pròxims mesos es veurà si hi ha prou elements per portar els detinguts a judici. L’alta professionalització d’aquestes bandes també inclou moltes vegades tàctiques per evitar que es pugui demostrar la seva implicació ens els casos als quals se’ls vincula.

Comentaris

    Manel 02/11/2019 1:12 pm
    Molt beeeeee.

Nou comentari