Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Càrrega dels Mossos i una detenció després de la manifestació
  • CA

La manifestació en commemoració del dia 1 d’octubre de 2017, quan es va fer el referèndum d’autodeterminació, ha acabat amb una actuació dels antiavalots de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra contra alguns manifestants. Després d’una ruta caminant des de Via Laietana fins a la Travessera de Dalt, en aquest últim punt, un membre de la policia secreta ha sortit a enxampar un dels presents amb la intenció de detenir-lo. En aquell moment, després d’una estrebada per collar l’arrestat, s’ha iniciat una càrrega breu en què s’ha colpejat amb la porra a diverses persones.

El jove ha estat arrestat sota l’acusació d’un delicte de desordres públics, segons han confirmat fonts policials al TOT Barcelona.

Durant la ruta, els manifestants –uns 200– havien mogut fins al centre de la calçada diversos contenidors. L’arrest, però, ha arribat sense que succeís cap incident immediatament previ. El més conflictiu, minuts abans, havia estat un tall de la travessera de Dalt. Els Mossos, però, l’han desallotjat sense conflictes. 

En diferents moments de la caminada a la travessera de Dalt, la policia ha escorcollat i identificat diversos implicats en la protesta. Era una marxa improvisada, sense cap objectiu fixat. De fet, el jovent que protagonitzava la manifestació ha travessat Barcelona des de la prefectura de la Policia Nacional, a la Via Laietana, fins a la part alta de la Vila de Gràcia. De fet, el recorregut, si es fes directe, constaria de tres quilòmetres i mig, segons Google Maps. Ara bé, els tombs inesperats i espontanis ho han fet molt més llarg. “La clau és sorprendre’ls”, deia un dels joves que liderava les decisions del grup, en referència a la policia.

El tall del trànsit a la travessera de Dalt mitjançant una seguda popular ha durat poc més d’un minut / D.C.

En el transcurs d’aquesta manifestació que ha sorgit com un afluent canalla de la convocatòria central l’incident més greu que s’ha produït ha estat empentar contenidors fins deixar-los al mig del carrer.  En algunes ocasions, fins i tot, no han arribat a significar ni tan sols un inconvenient per a la policia o per al trànsit, ja que uns altres manifestants independentistes que passaven pel costat els han tornat a col·locar a lloc.  

Tanmateix, a diferència d’altres ocasions, en cap moment els manifestants s’hi han dirigit amb provocacions a cap cordó policial. De fet, els defugien. Quan els Mossos d’Esquadra tenien un punt conflictiu –com la Prefectura Superior de la Policia Nacional a Catalunya o la delegació del govern espanyol– on sabien que haurien de tenir preparat un gran dispositiu de protecció, els joves s’hi dirigien, en un primer moment, però finalment l’evitaven.

Contenidors desplaçats al centre del carrer Milà i Fontanals / D.C.

El cas més clar ha estat l’últim. Després d’arribar al passeig de Gràcia amb l’avinguda Diagonal calia escollir un nou rumb. En una assemblea ràpida, més basada en qui cridava amb més convicció que no pas en una estratègia definida, s’ha decidit enfocar la mobilització cap a la caserna de la Guàrdia Civil de travessera de Gràcia. Els manifestants han seguit la consigna i s’han trobat que, quan els quedaven dos cruïlles de carrer per arribar-hi, una dotzena de furgonetes de la BRIMO els custodiaven l’entrada des de passeig de Sant Joan fins al número 291 de la travessera de Gràcia. En aquell moment, han decidit fer un nou gir de volant i enfocar la ruta, finalment, Escorial amunt fins arribar a la travessera de Gràcia. Després de l’escomesa final, l’activitat s’ha esvaït. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa