La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, ha llançat un avís sobre l’eficàcia de les mascaretes de tela, que no són tan segures com una mascareta quirúrgica o una FFP2. Diversos països europeus han fet advertències similars els últims dies. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Campins ha advertit que les mascaretes “poden estar fetes amb teles molt diferents i algunes tindran més capacitat de filtratge que altres”. 

La recomanació general dels experts és portar sempre mascaretes homologades, però Campins ha anat un pas més enllà. “El més important és portar la mascareta ben posada”, ha dit en referència a les persones que la porten per sota del nas o directament a la barbeta. “És tan o més important que portar una mascareta amb una capacitat de filtració bona”, ha insistit.

A França i Alemanya fa dies que han obert el debat i recomanen portar mascaretes FFP2 en espais tancats o al transport públic, ja que les mascaretes de tela són més permeables i exposen els usuaris a la transmissió del virus per aerosols, és a dir, per les partícules que estan suspeses a l’aire i que poden contagiar qualsevol persona. Fins i tot s’ha qüestionat l’eficàcia de les mascaretes quirúrgiques en segons quins ambients perquè estan dissenyades per protegir-se dels bacteris –que són més grans–, però no dels virus.

Segona dosi de la vacuna

Campins també ha volgut relativitzar els retards d’entrega de la vacuna que s’han produït aquesta setmana. “És possible que s’hagi de retardar una setmana l’administració de la segona dosi d’alguns pacients, però ja hi ha estudis que demostren que no passa res si es triga una mica més a posar-la”, ha dit. De fet el propi fabricant dona una marge d’entre 21 i 42 dies per administrar la segona dosi garantint la seva efectivitat.

Segons els últims assajos, la vacuna de Pfizer té una eficàcia de més del 90% passats 10 o 12 dies des que es posa la primera dosi. “Podem estar tranquils”, ha reafirmat Campins. A més, tampoc s’han detectat efectes secundaris greus després d’haver superat la xifra de 30 milions de persones vacunades a tot el món. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sònia a gener 22, 2021 | 20:03
    Sònia gener 22, 2021 | 20:03
    Les mascaretes de tela LaMasc amb el teixits oficials que protegeixen, són les més mones i estic encantada. Les ffP2 alemanyes estan subvencionades. Aquí no subvencionen Almenys amb les de tela, si les anem rentant i tenim en compte tot el que hem de fer, anem protegits
  2. Icona del comentari de: Pau B. a gener 23, 2021 | 09:34
    Pau B. gener 23, 2021 | 09:34
    Querer atrapar un virus con una mascarilla es como querer atrapar un mosquito con una red del tamaño de la de una portería de fútbol…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa