Els barcelonins podran signar per internet en les iniciatives ciutadanes a l’Ajuntament

La plataforma que reclama que l'antiga capella de la Misericòrdia sigui per al nou CAP Raval Nord podria estrenar el sistema

Les iniciatives ciutadanes a Barcelona estan a punt de fer un pas decisiu. Ja no caldrà recollir milers de signatures a peu de carrer o des dels locals de veïns que s’implicaven en una proposta. A partir d’ara, l‘Ajuntament facilitarà que els barcelonins puguin donar suport a una iniciativa popular, com passa a plataformes com change.org, a través d’internet. Ara bé, la validació que seguirà serà més exigent que la que presenten les conegudes pàgines d’iniciatives digitals i es contrastarà amb les dades del padró municipal, segons han detallat fonts municipals al Tot Barcelona. 

Això podria estar operatiu la setmana vinent, asseguren des de la plataforma CAP Raval Nord. A ells, el govern municipal els ha explicat que les signatures electròniques podrien posar-se en marxa abans del divendres 11, ja que estan en contacte constant per la iniciativa que els veïns del Raval tenen oberta per aconseguir que el futur ambulatori se situï a l’antiga capella de la Misericòrdia. Fonts de l’Ajuntament, tanmateix, prefereixen no anunciar una data d’estrena a aquest diari perquè encara estan ultimant-ne els detalls, asseguren. 

Per donar suport a les iniciatives populars només serà necessari tenir accés a internet, un mòbil i un correu electrònic disponible

Les iniciatives ciutadanes, que es canalitzen a través del portal Decidim impulsat pel govern, poden aconseguir que es plantegi al ple municipal des d’una consulta ciutadana –com la que volia municipalitzar l’aigua– fins a una nova norma municipal. Fins ara, segons el reglament del portal Decidim, només es podien recollir signatures de ciutadans empadronats a Barcelona de més de 16 anys de manera presencial. La modificació, segons el govern, pretén “fomentar la participació per tots els canals possibles”

Funcionament de la signatura virtual

Per poder donar suport a les iniciatives ciutadanes a través de l’espai digital del Decidim únicament caldrà tenir accés a internet, un mòbil i un correu electrònic disponible. Els passos, però, són senzills. Primer de tot caldrà registrar-se al web, introduint un nom d’usuari, una contrasenya i un correu electrònic. Com acostuma a passar amb les inscripcions digitals, caldrà confirmar l’activació del compte a través d’un enllaç que la web de l’ajuntament enviarà al correu personal.

Després només caldrà entrar com a usuari registrat al portal Decidim i afegir un número de telèfon mòbil. Serà així com, a través d’un missatge SMS, s’enviarà un codi de confirmació necessari per firmar i enfortir el procés de verificació. A partir d’aquí, caldrà introduir nom i cognoms, número de DNI, el codi postal, el districte i la data de naixement i es comprovarà que coincideixin amb les dades del padró municipal. Ara bé, per cadascuna de les signatures de suport, s’enviarà un SMS de verificació al mòbil. 

El CAP Raval Nord, els primers a estrenar-la

La portaveu de la plataforma CAP Raval Nord, Laura Romera, celebra la innovació del govern però senyala que des de la iniciativa popular els “estan collant perquè s’afanyin”, ja que fa setmanes que els expliquen que ho tenen a punt. En el seu cas, la urgència és màxima, ja que la recollida de 3.750 signatures busca imposar un punt de l’ordre del dia al plenari municipal del gener perquè els grups polítics diguin la seva opinió sobre el projecte de situar el futur CAP Raval Nord a l’antiga capella de la Misericòrdia. Aquesta opció implicaria rescindir el conveni de cessió al Macba acordat el 2015 pel govern de Trias, però és la única viable, segons l’informe dels tècnics del CatSalut.

Fins al moment, han recollit 1.000 signatures des que van començar a finals de desembre i l’objectiu és acabar la col·lecta de firmes abans que acabi el mes, ja que temen que “les accions polítiques quedin congelades” els mesos següents “pels preparatius preelectorals”, sentencia Romera. Per això, a part de preparar una campanya presencial potent, amb accions informatives a punts com el Portal de l’Àngel, creuen que seria crucial estrenar les signatures virtuals. I així, forçar els partits que prenguin la decisió sobre un CAP que fa massa temps que espera una resposta.

Més informació

Nou comentari