Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una barcelonina denuncia un cas de tracte autoritari i masclista d’un agent de la Guàrdia Urbana

Tres persones que passejaven els seus gossos ahir al migdia al pipicà del parc de Carles I, al barri de la Vila Olímpica del Poblenou, s’haurien trobat amb un comportament policial autoritari, masclista i poc transparent per part d’un agent de la Guàrdia Urbana. Així ho ha denunciat públicament una de les afectades, Clara Roig, en un fil a Twitter. Tot i que no hi ha cap restricció explícita pel que fa a l’ús d’aquestes zones d’esbarjo dels gossos i que l’Ajuntament n’ha promocionat el seu ús durant l’estat d’alarma, una parella d’urbans hauria requerit les dades d’aquestes tres persones i les hauria avisat que “en pocs dies” els arribarà una sanció.

No els van donar cap document que confirmi la multa ni els van especificar en base a quin reglament se’ls denunciaria, assegura Roig en declaracions al TOT Barcelona. El curiós del cas, a més, és que l’agent els va avisar que la multa “voltaria els 100 euros, que no arribarà als 600”, explica la barcelonina que havia sortit a passejar la gossa al pipicà més pròxim a casa seva –situada a uns 750 metres de distància. Així doncs, la sanció no s’hauria imposat en base a l’article que més s’està utilitzant aquests dies per denunciar els que infringeixen les normes del confinament –el 36.6 de la llei 04/2015, coneguda com a llei mordassa. Aquest article és el que regula com a “infracció greu” la desobediència i és el que preveu sancions d’entre 600 i 30.000 euros. Als advertits d’ahir no se’ls ha aclarit perquè se’ls multava exactament, més enllà de dir-los que estaven massa lluny del seu domicili, insisteix Clara Roig.

Segons han explicat fonts municipals a aquest diari, però, no els consta que aquella intervenció acabés amb cap denúncia, sinó que únicament es va registrar “un avís”. És a dir, que no se’n derivarà cap sanció. Fins ara se n’han cursat uns 36.000 avisos policials durant el confinament, detallen des del govern municipal. Normalment, aquests advertiments busquen que es compleixin totes les indicacions de l’estat d’alarma i poden consistir a demanar que les persones que passegen el gos se separin entre elles o que no s’estiguin massa estona al pipicà. Tanmateix, això no tindria cap afectació monetària, com assegura l’afectada que sí va arribar a concretar l’urbà. Fonts municipals, a més, detallen que la policia barcelonina sempre que denuncia deixa un document que els ho detalla als sancionats. Sobre els fets apuntats per Roig, en canvi, les mateixes fonts apunten que no entraran a comentar-los. 

Roig també detalla que quan va demanar explicacions a la Guàrdia Urbana el que es va trobar van ser “crits” i “més autoritarisme” especialment “per part d’un dels agents”. De fet, assenyala que l’actitud d’aquest urbà era del tot inadequada. Quan un altre dels afectats, un home, es va queixar i li va demanar el número d’identificació, l’agent li hauria amenaçat amb posar-li “una doble denúncia”. En canvi, tant a ella com a l’altra dona, que van provar de parlar-li més calmosament, els va donar a entendre que potser se’n lliurarien. “El missatge que ens ha transmès és que si eres dòcil i no el qüestionaves potser se solucionava la situació”, explica la testimoni.

Tanmateix, les coses encara s’haurien agreujat un punt més i quan Roig li va requerir, finalment, què passaria amb les dades que els havien facilitat, el mateix agent li hauria etzibat venga, niña en to condescent. La dona, de 28 anys, ha reivindicat a xarxes: “prou ja de comentaris masclistes”. 

Pel que fa a l’ús dels pipicans a la ciutat, les comunicacions públiques de l’Ajuntament de Barcelona fins al moment han estat per avisar que es mantindrien oberts en la immensa majoria de casos “per tal de facilitar la tinença responsable de gossos”. Encara amb més detall, el mateix districte de Sant Martí va comunicar el passat 30 de març que l’àrea d’esbarjo per a mascotes del parc de Carles I estava oberta a l’ús dels usuaris. En cap dels casos s’especificava que fos únicament per als veïns d’uns certs metres a la rodona. A més, l’altra dona afectada per l’amenaça de denúncia d’aquest migdia, que passejava el gos d’una senyora amb Alzheimer, assegura que havia arribat a trucar als serveis municipals per demanar-los si podia fer ús d’aquell pipicà i que la resposta havia estat positiva, remata Clara Roig. 

Més notícies

El confinament dispara les multes per excés de velocitat a Barcelona

Notícia: El confinament dispara les multes per excés de velocitat a Barcelona
Comparteix
El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, adverteix que "se circula menys però a més velocitat"
Notícia: El confinament dispara les multes per excés de velocitat a Barcelona - Mobile

Més de 17.000 multes per saltar-se el confinament en tres setmanes

Notícia: Més de 17.000 multes per saltar-se el confinament en tres setmanes
Comparteix
Les infraccions s'han han reduint i el 70% de les denúncies es concentren entre el 14 i el 24 de març, segons l'Ajuntament
Notícia: Més de 17.000 multes per saltar-se el confinament en tres setmanes - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: un talp a abril 08, 2020 | 20:16
    un talp abril 08, 2020 | 20:16
    No entenc la sorpresa. Un policia és algú que va renunciar voluntariament a la seva humanitat per esdevenir eina. No se li pot demanar a una eina que pensi. No se li pot demanar a un policia que pensi, que sigui conseqüent, reflexiu o empàtic. Un policia només és una eina del govern opresor. Obviament només serveix per oprimir!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa